Agrár évértékelő

A kedvező időjárásnak köszönhetően bő termést arathattak be idén a megye gazdálkodói. A kalászosok közül a búza termésátlaga meghaladta az előző évekét, és kukoricából is rekord termést arathattak a gazdálkodók. A búza esetében az 5 tonnát, a kukoricánál pedig a 7 tonnát is meghaladták hektáronként a termésátlagok. A gyümölcsök esetében is hasonló volt a helyzet.

A bő termés értékesítési zavarokat okozott, és jelentősen estek a betakarítás idején a felvásárlási árak. Az alma esetében több kormányzati intézkedés is született a gazdálkodók és a feldolgozók veszteségeinek csökkentésére. A kamara elnöke szerint olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek hosszú távon meg tudják oldani az értékesítési problémákat.

Rácz Imre azt is elmondta, hogy azok a gazdálkodók jártak jól az idei évben akik vegyes gazdálkodást folytattak, azaz a gyümölcs mellett szántóföldi termesztéssel is foglalkoztak, mert így az egyik terület veszteségeit némiképpen kompenzálni tudták a kukorica vagy éppen a búza értékesítéséből származó többletbevételekkel.