Adventi lakástüzek – Az ünnepi időszakban fokozott figyelemre van szükség

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

 

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek pedig tűzveszélyesek lehetnek.

– Pár nap múlva meggyújtjuk az adventi gyertyákat, elkezdődik hivatalosan is az adventi időszak, és ezekben a hetekben nagyon sok a lakástűz. Ha az elmúlt esztendőket nézzük, gyakoriak a tipikus adventi vagy éppen karácsonyi tüzek. 2022-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 58 lakástűz keletkezett, ehhez közel száz tűzoltóautót kellett riasztani. Természetesen voltak olyan lakástüzek az elmúlt évi adventi időszakban, amelyek pár négyzetméteresek voltak, de akadtak olyanok is, amelyek több helyiséget érintettek, esetleg egy-egy ingatlan lakhatatlanná is vált. A következő időszakban arra kell elsősorban figyelnünk, hogy nagyon sokat vagyunk otthon, és a különböző tevékenységeink lehetnek akár tűzveszélyesek is. Hiszen többet vagyunk a konyhában, többet fűtünk, vagy akár feldíszítjük az otthonainkat különböző fényfüzérekkel – tájékoztatott Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú is. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét, a gyertyák pedig ne égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.

– Én azt gondolom, hogy emberi mulasztás és gondatlanság miatt alakul ki a legtöbb lakástűz, úgyhogy érdemes odafigyelni és körültekintőnek lenni ebben az időszakban is. Ha fényfüzérekről van szó, az is nagyon fontos, hogy megfelelő helyről, megfelelő biztonságú fényfüzért használunk, hogyha az otthonunkat kívülről szeretnénk díszíteni, akkor mindenképpen kültéri díszsort, fényfüzért használjunk. Beltéren pedig figyeljünk arra, hogy ne egy konnektort terheljünk le, hiszen a hálózatra is oda kell figyelni, illetve a fényfüzért is úgy helyezzük el, hogy annak a drótja és sora semmiképpen se sérüljön, hiszen akár ebből is alakulhat ki kisebb-nagyobb tűz a lakásunkban – emelte ki Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy.

A Katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és gyorsan ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs. A megfelelő odafigyelés mellett elkerülhetők a lakástüzek az ünnepi időszakban is.