Adóbevallás a NAV-tól

Az elektronikus SZJA azoknak a magánszemélyeknek nyújt lehetőséget a bevallás teljesítésére, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy azt a munkáltató nem készíti el részükre, illetve ha nem akarják maguk elkészíteni a bevallást. Fontos kitétel, hogy a bevallási tervezetet nem igényelhetik egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, valamint áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek. Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeknek külön igénylés nélkül március 15-ét követően küld az adóhatóság egy úgynevezett bevallás tervezetet az elektronikus tárhelyükre. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók március 15-éig kérhették az adóbevallási tervezet papír alapú, postai megküldését.

 

POSTÁN IS KÉZBESÍTIK

 

Magyar Norbert, a NAV Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 32 500 adózó kérte a postai kézbesítést, ők legkésőbb május 2-áig kapják kézhez a tervezetet. 5000 adózó igénylését utasították el, akik nem voltak jogosultak, többségükben őstermelők vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, illetve ügyfélkapuval már rendelkező adózók.

 

JAVÍTANI MÁJUS 20-IG LEHET

 

A tervezetet az adóhatóság a rendelkezésére álló kontrolladatok alapján készíti el, felhasználva az adózó korábbi években benyújtott személyi jövedelemadó bevallásait, valamint az adóévben beérkezett havi adatait. Az adóbevallási tervezetben szereplő adatokat május 20-ig van lehetőségünk javítani vagy kiegészíteni. A postai úton megküldött adóbevallási tervezet adatainak módosítására az Adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallás benyújtásával, vagyis önadózással van lehetőség. Amennyiben az adózó május 20-ig nem korrigálja, vagy más módon nem nyújt be bevallást, a NAV úgy tekinti, hogy az adózó egyetért az adóbevallási tervezetben foglaltakkal és azt a magánszemély benyújtott bevallásának tekinti, a benne szereplő adót pedig bevallott adónak. Megyénkben 35 ezer bevallás érkezett be eddig és 256 ezer bevallás tervezetet készített el az Igazgatóság.

Szoboszlai Tibor