Adó- és nyugdíjbiztosítás – A biztosítók már postázták az igazolásokat
A személyi jövedelemadó bevallások elkészítésének idején százezer forint feletti összeggel is gyarapodhatnak a nyugdíjbiztosítással rendelkező adózók

A 2014 óta meglévő 20 százalékos jóváírási lehetőségről évről-évre egyre kevesebben feledkeznek meg, az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetek pedig tovább csökkentik a bennmaradó összeget.

Az éves befizetések után igénybe vehető akár 130 ezer forintos adójóváírás bevezetése sokak számára tette vonzóvá a hosszútávra szóló nyugdíjbiztosításokat, az MNB adatai szerint tavaly év végén 280 ezer volt a nyugdíjbiztosítási szerződések száma Magyarországon. A tapasztalatok szerint az ügyfelek egyre tudatosabbak, így egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási befizetések után járó adójóváírást. Míg a kedvező lehetőség bevezetése utáni első évben az ügyfelek több mint harmada hagyta elveszni az állami támogatást, ez az arány 2017-ben már csak 25 százalék volt, tavaly pedig 20-ra csökkent. A javuló tendencia köszönhető annak is, hogy egyre többen készítik el adóbevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített tervezet alapján, ugyanis ebben szerepelnek a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos adatok is.

A biztosítók már postázták az igazolásokat

A biztosítótársaságok február közepéig postázták ügyfeleiknek azokat az igazolásokat, mely alapján igényelhető az adójóváírás. Az ügyfelek egy része nem, vagy csak részben tudja kérni a jóváírást. Ilyenek például a KATA-s vállalkozók, vagy azok, akiknek nincs olyan magas keresetük, ami után érvényesíthetnék az adójóváírás teljes összegét, illetve akik más formában kimerítették az adókedvezmény keretüket, esetleg adó- vagy járuléktartozásuk van, de természetesen a munkahelyi juttatásként kapott nyugdíjcélú befizetések után sem igényelhető az adójóváírás.