„Adassék tisztelet a katonaeszménynek”

„Katona vagyok” címmel szervezett előadást szeptember 18-án a nyíregyházi Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány.

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében a Vécsey Károly Általános Iskola pályaválasztás előtt álló diákjainak tartott előadást Kertész József őrnagy, az MH KIKNYP 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője. Ismertetőjében a Magyar Honvédség által kínált pályaorientációs lehetőségekről beszélt, továbbá a tartalékos rendszerről, a kadétprogramról, a honvéd középiskoláról és a honvéd kollégiumról kaphattak információt tőle a fiatalok. Nagy érdeklődés mutatkozott a Honvédelmi táborok, valamint a honvédség által nyújtott ösztöndíjrendszer iránt is. Az előadás végén a virtuális valóság segítségével egy harci szituációban tesztelhették magukat a végzős diákok, akik kipróbálták a lézerfegyvert és megismerkedtek a harci fegyverek másolataival is.

A Vécsey Utcai Fiókkönyvtár nyitottsága és elhivatottsága lehetőséget teremtett arra, hogy a Kulturális Központ által szervezett előadásnak köszönhetően egyre több diák betekintést nyerjen a Magyar Honvédség mindennapjaiba.

Szerző és fotó: Honvédelmi Oktatási Kulturális Központ