A világranglista dönthet a VB részvételről

Szerdán teszik közzé a legfrissebb világranglistát az atlétáknál. Ez alapján dőlhet el, hogy Helebrandt Máté ott lehet-e a nyári budapesti világbajnokságon. A gyalogló ha kell, újabb versenyeken indul a részvétel érdekében. 

Minden sportoló álma, hogy hazai környezetben indulhasson rangos nemzetközi versenyen. Nyáron Budapest lesz a házigazdája az Atlétikai Világbajnokságnak, melyre több nyíregyházi versenyző is szeretne kijutni. Helebrandt Máté több VB-n és három olimpián is járt már, így bízik abban, hogy most is ott lehet a legjobbak között. A hétvégi dudincei versenyen ugyan nem sikerült teljesíteni a kvalifikációs szintet, de a világranglista helyezés alapján még indulhat. Az első 50 vehet részt a világbajnokságon. 

- A nemzetközi szövetség nagyon magasan húzta meg a kvalifikációs szintidőket, a hétvégi verseny is voltak olimpiai érmesek, VB dobogósok is, de nekik sem sikerült a 2 óra 29 perces eredményt elérniük. De van egy másik út mellyel kijuthatunk a világbajnokságra, ez pedig a világranglista helyezés. Az első ötven között kell lenni - mondta Helebrandt Máté gyalogló, Nyíregyházi Sportcentrum

Szerdán este frissítik a világranglistát, és a mostani dudincei versenyeredmény és a tavalyi átlagát veszik majd alapul. Ha Helebrandt Máté a 30. hely környékén lesz a listán, akkor nem kell további 35 km-es versenyt bevállalnia, és nyugodtabban készülhet. Ha viszont a 40. hely fölött van, akkor áprilisban vagy májusban még egy versenyen rajthoz kell állnia, hogy bebiztosítsa helyét. Békéscsabán a 20 km-es OB-n biztosan indul a nyíregyházi sportoló, ahol szeretne ismét aranyérmet szerezni.