A viharok által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás
A viharok által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás

Az idei nyár is hozott már komoly országos viharokat, az elmúlt hetekben többször volt szükség a tűzoltók segítségére a viharkárok felszámolása során. A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket nem lehet megelőzni vagy elhárítani, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet.

 

 

A viharok által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson. Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek. Ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás.

A Katasztrófavédelem tanácsai között szerepel, hogy a saját környezetünkben zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt, az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat. A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk. A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek, kerüljük el ezeket az útszakaszokat. Vihar idején lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá. Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket. A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni. Baj esetén pedig hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Vihar idején a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba tömegesen érkeznek a bejelentések. A tűzoltók súlyosságuk alapján sorrendet állítanak fel és a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát.