A város eddigi 47 értéke közé került a Nyíregyházi Törvényszék épülete

Az Értékes Esték törvényszéki állomásán vetítéssel és sétával egybekötött előadás keretében mutatták be az 1891 szeptemberében avatott épületet.

Attól félünk, amit nem ismerünk, ezért volt nem mindennapi alkalom hétfőn este betekinteni e titkos épület falai közé. A vendégek bejuthattak a tárgyalótermekbe és a díszterembe, a pinceszinten helyet kapott raktárba.

Sterné Dr. Deák Andrea törvényszéki bíró szerkesztőségünknek azt is elárulta:

Persze nem így nézett ki a kezdetekkor ez az épület. Akkor egyszintes épület volt. A lakosságnak nem is igazán tetszett, met túlságosan kaszárnyaszerűnek tűnt, hiszen nagyon hosszú volt a homlokzata. Nyíregyházán az ítélkezés nem akkor kezdődött, amikor ezt az épületet átadták, tehát 1891-ben, hanem jóval korábban, 1872. január 1-től kezdte meg működését a Nyíregyházi Törvényszék. 

Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében utalt a korabeli helyzetre, arra a dinamikus fejlődésre, amikor Nagykállóból Nyíregyházára költözött Szabolcs Vármegye székhelye.

Nyíregyháza polgármestere elmondta:

Én, amikor kezdem a Városházi Kalauzt, mindig a Városháza előtt kezdek és elmondom a Városháza építésének a történetét. Megemlítem, hogy nézzék meg a Justicius szobor kettős ábrázolását. Két 170 centiméteres ónszobor van a Városháza tetején, a hatalom és az igazság szimbóluma. Ez azt rögzíti, arra emlékeztet bennünket, hogy a törvényszék is ott ülésezett. A tiszaeszlári per is a mostani díszteremben zajlott. Általában elmondom, hogy hol ülhetett Krúdy Gyula vagy Mikszáth, aki akkor írta a tudósításait.

1871-ben  az akkori  polgármestereknek össze kellett húzódniuk, mert nem volt még külön épülete a megyeházának, a törvényszéknek, bíróságnak. A város ingyen telket, és 200 ezer forint kamatmentes kölcsönt biztosított az építkezéshez.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke kiemelte:

A tradíció érték, a jövő lehetőség. A mi üzenetünk is az, hogy az önálló bíráskodás idén 150 éves évfordulója emlékeztet minket, a bírósági szervezet nagyon gazdag tárgyi, épület és emberi hagyományokkal rendelkezik.

A Bocskai utca 2 szám alatti épület most már nem csak a Települési Értéktár tagja, de szerepel a nemzeti értékpiramis  két alappillérében is, fogalmazott Dr. Nyakó Zsuzsanna.

Az Értéktárba bárki javasolhat és kezdeményezhet, a polgármesterhez írott levéllel és  javaslattételi adatlappal, folyamatosan.

Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke hozzátette:

Lehetősége van mindenkinek arra, hogy mindazt, amit a város múltjából és jelenéből megőrzendő értéknek, a városra, illetve a kisebb-nagyobb közösségekre jellemzőnek, vagy figyelemre méltónak, kiemelkedőnek tart, javasolja azt az Értéktárba.

A Törvényszék épületének története 1928-ban folytatódott, amikor ráépítették a második szintet, így valódi igazságügyi palotává varázsolták. Ekkorra került át a bejárat a római katolikus templom oldaláról a Bocskai utcára, a két pillér közé. A  kétezres évek elején jött aztán a korszerűsítés, melynek nyomán akadálymentesített, modern épületté vált. Kedvelik a törvényszék dolgozói is, hiszen minden alkalomnak és funkciónak jut tér a 2005-ben, másfél milliárd forintból megújult épületben.

Kapcsolódó galéria

Értékes Esték 20190916