A törvényszék jóváhagyta megyénk első, vádemelés előtti egyezségét

A bíróság a vádlottal szemben az egyezség szerinti büntetést szabta ki, figyelemmel arra, hogy a büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte és az általa okozott vagyoni hátrányt maradéktalanul megfizette.

Az egyezségben foglaltak szerint a vádlott saját cége által közvetlenül kínai eladóktól vásárolt különböző termékeket, ugyanakkor az értékesítési láncba - papíron - közbeiktatott két másik céget azt a látszatot keltve, hogy az árut a kínai eladótól ezen gazdasági társaságok közreműködésével vette meg. A csak papíron történő értékesítésről valótlan tartalmú számlát állítottak ki a vádlott cége felé, aki ezek ÁFA-tartalmát adóbevallásaiban levonásba helyezte, így a fizetendő adóját jogosulatlanul csökkentette. E tevékenységével a vádlott 2011. őszétől 2013. tavaszáig összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az ítélet jogerős.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett egyezség előnye, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott egyszerűbb eljárás keretében, enyhébb büntetést kap, a kár rövid időn belül megtérül, a hatóságok pedig az eljárás lerövidülésével időt és költségeket takarítanak meg.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék