A több elemű Sóstó-fejlesztési program a nyíregyháziaknak és a turistáknak is kedvező
Légifotó: Kohut Árpád

Sokadik jó hír az utóbbi időben: pluszforrást biztosít a kormány az újabb Sóstó-fejlesztési programunk megvalósításához! Az összesen több mint 1,4 milliárd forintos projekt most indul, s számos eleme szépíti nekünk, nyíregyháziaknak Sóstót, miközben tovább élénkítheti az idegenforgalmat – jelentette be közösségi oldalán szerdán dr. Kovács Ferenc. A polgármester a Facebook-bejegyzésében kiemelte, a beruházás keretében 6607 négyzetméteres felületen gyepesítés, 34 db lombhullató fa, 1325 db cserje és 383 db évelő növény telepítése valósul meg, valamint felsorolta a fontosabb elemeit az újabb fejlesztési programnak. A részletekért az önkormányzati Pályázatok és projektmenedzsment referatúrához fordultunk, valamint a projektvezetőt kérdeztük.

 

A hét második felében már látszottak a munkaterületet jelző kerítéselemek az élményfürdő előtt, ami azt jelzi, gyakorlatilag is elkezdődött az önkormányzat által nyert pályázat megvalósítása. Az uniós, egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatású projekthez adott még Magyarország Kormánya több mint 450 millió forintot.

Innovatív elemekkel gazdagodik Sóstó

Így összességében 1 milliárd 444 milliós összköltségű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásból – a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel konzorciumban – készül el a beruházássorozat, melynek célja a jelenleg meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemekkel. További cél a térségi kínálat elérhetőségének javítása, a környéki vonzerők bekapcsolása a helyi kínálati elemek csomagjába, a parkolási infrastruktúra fejlesztésével a fő turisztikai attrakciók elérhetőségének könnyebbé és hatékonyabbá tétele.

Megújuló, összeérő park, egyedi vonzerő

Az egyik leglátványosabb része, hogy az élményfürdő előtti területet komplexen rendezik, s teljes egészében visszaadják a park funkciónak, összekötve a hotel előtti zöldterülettel. Így ott a parkolók is megszűnnek, helyettük a szálloda melletti területen bővül a számuk. Ezen a részen kap helyet egy különleges, egyedi szökőkútpark, melyhez hasonló Magyarországon csak a Margit-szigeten van. Ám ez a budapestitől is mozgalmasabb vízképet adó, attraktívabb lesz, hang- és fényeffektekkel, egy megújuló-átalakuló, nagyobb, új utcabútorokat és lámpatesteket kapó park szívében.

Minőségi zöldterület-fejlesztés

– Nagyon fontos a zöldfelület rekonstrukciója is, hiszen nemcsak itt, hanem a központi parkban, a Tófürdő előtti parkrészletekben, a fürdő- és csónakázótavak keleti oldalán is öntözőhálózatot építünk ki, igényes zöldfelületet kezelni enélkül már nem lehet. Emellett a teljes területen cserjéket, valamint évelő növényeket, fákat ültetünk, így a kerttervek alapján egy látványos, igazi közpark hangulatot fog árasztani, ha elkészül a beruházás – emelte ki dr. Podlovics Roland projektvezető. A projekt megvalósítása során 6607 négyzetméteres felületen gyepesítés, 34 db lombhullató fa, 1325 db cserje és 383 db évelő növény telepítése teszi szebbé a Nemzeti Gyógyhelyünket.

Részben hiánypótló beruházások

A pályázatnak természetesen több eleme van. Megvalósul a Tófürdő és a Székelykapu előtti szökőkutak felújítása és összekötése, kapcsolódó térburkolati és zöldfelületi rekonstrukcióval, melynek része a termelői piactér és zenepavilon kialakítása. A Parkfürdő előtt kerékpárkölcsönző és szervizpont kap helyet, ahol a programban beszerzendő, elektromos rásegítésű bicikliket lehet kölcsönözni. Újabb három nyilvános, a Benczúr térihez hasonló, modern illemhely segíti a komfortot a Fürdőház mögött, a tavak keleti oldalán, s a Csónak utca végi közparknál. Egy trambulinpark is színesíti majd a sóstói kínálatot.

Logisztikai finomítások

A parkolóhelyek optimalizálása is megtörténik, a megörökölt hiányt orvosolva csapadékvíz-elvezetéssel. De például a közlekedési funkciót javítandó a tóparti pizzéria mellett bővítik a sétányt és egy újat is kialakítanak a másik oldalán, a beszűkült gyalogos csomópontot tágítva.

Minden megközelíthető lesz a beruházás alatt is

A beruházás során az Aquarius Élményfürdő és a gyógyászat megközelítése is megoldott a Svájci Lak mögötti sétányszakaszon keresztül, hiszen a Hunguest Hotel Sóstó és a Svájci Lak közötti parkolókat átmenetileg lezárták május 12-től. – Ha valaki esetleg erre futott, közlekedett, ebben az időszakban, amíg az építkezés zajlik, a Sóstói út melletti kerékpárúton keresztül tud Sóstó vagy a Parkfürdő főbejárata irányába haladni.

Türelmet kérnek a munkálatok idejére

– Mindenkinek a megértését kérem. Sajnos, az építkezési munkálatokat jó időben lehet csinálni, ez pedig a nyár, s ilyenkor több empátiára lesz szükség nemcsak a lakosság, hanem a turisták részéről is. Igyekszünk minél szélesebb körben tájékoztatni mind a lakosságot, mind a vendégeket – erősítette meg a projektvezető.

Őszre várható a megvalósítás

Dr. Podlovics Roland hozzátette, nem lesz könnyű időszak, hiszen sok területet érintő, komoly munka lesz, ám igyekeznek úgy megszervezni a kivitelezővel, hogy lehetőség szerint a legkevésbé zárjanak le területeket, és törekszenek arra, hogy ahol befejezték a munkát, minél gyorsabban visszaadják a lakosságnak. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2021 őszén fejeződnek be, szeptember vége környékén már próbaüzemek várhatóak. A projekt megvalósításának időszakában a látogatók tájékozódását táblák fogják segíteni.

Több élmény a kínálat kiegészítésével

Az önkormányzati Pályázatok és projektmenedzsment referatúra még hozzátette:A termelői piactér megújításával színvonalas körülmények között lesz lehetőség a helyi és regionális piac organikus termékeinek bemutatására, értékesítésére, tematizált események szervezésére. A fejlesztések közvetlen és közvetett hatásai révén az idelátogatók több élménnyel gazdagodhatnak, kényelmesebbé válik a parkolás, fokozottabban integrálhatók és csomagban is értékesíthetők lesznek a térség turisztikai vonzerői. Növekedhet a visszatérési ráta, összességében pedig nő a vendég- és látogatószám és ezzel együtt a turizmusból származó bevétel. A pályázat keretében megvalósítani kívánt gyógyhelyfejlesztés célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. A tervezett fejlesztések kiegészítik a gyógyfürdő meglévő kínálatát, egész évben igénybe vehető, piacképes szolgáltatások, attrakciók jönnek létre.