A Szitár-Net megsokszorozta az ügyfelei számát

A Szitár-Net Kft. az elmúlt évek alatt megsokszorozta gyártási területről származó ügyfelei számát, valamint folyamatos megrendeléseket kap ezen profilú cégektől, termelésirányítási rendszerek fejlesztésére. Az igényelt funkciók között egyre többször foglal el fontos szerepet az Ipar4.0, olyan modulokkal és funkciókörökkel, melyeken keresztül az ügyfeleinek vezetői, döntéshozói képesek naprakész információkkal dolgozni a termelőgépekből és a gyártásból.

Ezen igények költséghatékonyabb kielégítéséhez sikeresen fejlesztettünk le egy platformfüggetlen, de kellőképpen kompatibilis szoftver és hardver „egységet” a 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00288 projektszámú kutatás fejlesztési pályázat keretében. A „Gyártás felügyeleti és döntéstámogató IoT rendszer fejlesztésére, valamint az azt kiszolgáló interfész, infrastruktúra kialakítására” című projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert pályázati támogatás mértéke 19 435 142 Ft, melyet a projekt céljaihoz igazítottan 12 956 762 Ft sajátforrás bevonásával, mindösszesen 32 391 904 Ft keretösszegből valósult meg.

A kétéves kutatást követően a Szitár-Net Kft. projektjein egy relációs adatbázison keresztül tudja meghívni a gyártásból származó adatokat. A fejlesztés fókuszában, mind az input, output oldalán jelentkező multiplatform adatok egységesítése történt meg. Input oldalon a PLC-k, amik önmagukban is számos technológiai és adatstruktúra különbséget eredményeznek. 

Output oldalon egy olyan API szerver szoftver került fejlesztésre, amely bármely a cég jelenleg alkalmazott fejlesztési környezetével és a jövőben tervezettekkel is sztenderd módon tud csatlakozni. Megfelelő védelem és titkosítás mellett, szabványos adatstruktúrában, akár szabványos web platformon. Így sem a technológiai különbségek, sem a geolokáció nem akadályozza a rendszerek közötti szabvány kapcsolódást. Ezen interfésszel, ami kicsit több mint hardver, kicsit több mint programozás részben feloldottuk a fejlesztési nehézségekből fakadó anomáliákat.