A Szent Iván-éjjel búcsúzik tavaszig a múzeumfalu

Ha egy családi ház tetõzetéhez negyven év elteltével hozzá kell nyúlni, természetesnek tartjuk. Miért lenne ez másképp egy komplett faluban, még ha egy mesterségesen létrehozott, szabadtéri múzeumról van is szó? Nyíregyháza önkormányzata jelentõs pályázati támogatást, 680 millió forintot nyert arra, hogy a skanzenben a halaszthatatlan renoválás megtörténjen, miközben a kor szellemének megfelelõ elemekkel is gazdagodik az intézmény.

 

Kényelmes és modern

 

Kérdésünkre dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta, már a bejáratnál látható lesz a változás. – A beruházás érinti a fogadóépületet, amely a kor igényeinek megfelelõ közösségi térré, egyfajta látogatócentrummá alakul át. A mostanihoz képest több kényelmi funkció is elérhetõ lesz: ruhatár, múzeumi bolt és egy információs pult érintõképernyõs felülettel. Ez utóbbiból többet is telepítünk a múzeumfalu területére, megkönnyítve az információk átadását, a látogatók tájékoztatását. Emellett megújul a honlapunk, okostelefonra letölthetõ applikációk születnek. Reményeink szerint a digitális fejlesztések a látogatói igények kielégítését növelik.

 

Hagyományõrzés korszerûen

 

Persze nemcsak a jövõre figyelnek, hanem a múltra is. Régóta vágyott céljuk a mûtárgytárolás korszerû feltételeinek biztosítása, mely egyben egy oktatási és igazgatási központ kialakítását is jelenti. Magyarán szólva egy új épületet, amely nemcsak a 40 ezer néprajzi tárgy korszerû körülmények közötti tárolását teszi lehetõvé, hanem a mûködtetéshez elengedhetetlenül szükséges karbantartó és restaurátor-mûhelyek létesítését is. A jelenlegi, lebontandó raktár helyén parkolók születnek, és utat is szélesítenek.

 

Nõ a komfortérzet

 

– Az új épületben a mai elõírásoknak megfelelõen tudjuk majd szabályozni a hõmérsékletet, páratartalmat, így a különbözõ anyagú, formájú tárgyak jóval hosszabb ideig megõrizhetõek lesznek. A látogatók komfortérzetének növelése céljából a meglévõ utakat is rendbe tesszük és a faluközpontban világításfejlesztésre is sor kerül. Sõt, a szabadtéri színpad új 300 fõs, akár duplájára bõvíthetõ nézõteret kap, ami alatt egy újabb vizesblokk is felépül – fogalmazott az etnográfus-igazgató.


A felújításra váró skanzen július 1-jétõl tavaszig zár be

 

Egy önkormányzati projekt keretében a modernizáció útjára lép a Sóstói Múzeumfalu, de természetesen a hagyományõrzés jegyében. Akik még szeretnék megnézni, a következõ két hétben kedvezményesen tehetik meg.

A területen hamarosan megjelennek az ácsok is, akik a mûtárgyépületek többségén, elsõsorban a szalma-, zsindely- és nádfedésû mûtárgyépületek tetõzetének rekonstrukcióján fognak dolgozni.

 

Nád a házam...

 

Ne feledjük, az 1970-tõl épített, 1979-ben megnyitott falu házai különbözõ idõszakokban kerültek a területre, azóta folyamatosan bõvült a kínálat, de a felújítások elmaradtak. Különösen idõszerû mindez a sokak által látogatott iskola, református templom és harangtorony, illetve több lakóépület esetében.

– A pályázat keretében mûtárgymásolatok, viseletrekonstrukciók készíttetésére is van lehetõségünk, melyek abban segítenek, hogy a látogatók számára egyedi, csak a múzeumfaluban megszerezhetõ élményeket nyújthassunk, igazi idõutazáson vehessenek részt – mondta dr. Szabó Sarolta igazgató.

 

A kulturális innováció és értékõrzés jegyében

 

– A megnyitás óta eltelt közel négy évtizedben ez az elsõ komolyabb felújítás. A múlt értékeinek megõrzése mellett egyfajta kulturális innováció is kíséri majd a folyamatot, hiszen a kor digitális kihívásaira is választ fog adni a jövõ évtõl élvezhetõ végeredmény. A nyugat-európai skanzenekben már megszokott infokommunikációs elemek fogják segíteni a tájékozódást a faluban, ahol számos mûtárgyépület mellett az utak és a világítás egy része is megújul, a látogatócentrum pedig méltó lesz a faluhoz – korszerû tájékoztató eszközökkel, múzeumi bolttal– mondta szerkesztõségünknek dr. Ulrich Attila alpolgármester.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

Szent Iván-éj jövõ szombaton

A felújítás elõtti utolsó nagyobb rendezvény a hagyományos Szent Iván-éj, ami ebben az évben a naptári sajátosságok következtében éppen egybeesik a Múzeumok Éjszakájával. A múzeumfaluban 21 óra 20 perctõl kezdõdik a pódiumi program a Hestia Tûztánc produkcióval, majd 22 órától a Bagossy Brothers Company lép színre. 23.30-kor a Nyírség Táncegyüttes segít megteremteni a varázslatos éjjel hangulatát, amit éjfélkor tûzugrás követ. Június 23-án éjjel mindenkit várnak szeretettel!