A súlyosbodó járványhelyzet miatt még fontosabb az oltás
A súlyosbodó járványhelyzet miatt még fontosabb az oltás

Továbbra is Kelet-Közép-Európa a koronavírus-járvány negyedik hullámának egyik kiemelt gócpontja, a delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is nő a betegek száma. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató páciensek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg is.

– Már szeptemberben is nehéz dolguk volt a háziorvo­soknak, sokat teszteltünk, de akkor még csak elszórtan találtunk pozitív eseteket. Az elmúlt hét azonban azt mutatta, hogy most már nagyon meredeken ível fel a görbe – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Soós Zoltán háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

Sokkal fertőzőképesebb

– A delta variáns sokkal fertőzőképesebb, azt tapasztaljuk, hogy ha egy háztartásban valaki megbetegszik, szinte biztos, hogy a többi családtagja is pozitív lesz, ráadásul gyorsan jelentkeznek a tünetek. Mindemellett pedig azt is látjuk, hogy sokkal kevesebb covidos beteget találunk azok között, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. Ha pedig mégis elkapják, lényegesen szolidabb tünetekkel vészelik át a betegséget és csak kis százalékban kerülnek kórházba. Viszont az oltatlanok nagy veszélyben vannak. A napokban volt ilyen betegem, aki inkább csak bakteriális fertőzésre utaló tünetekkel jelentkezett nálam. Kapott antibiotikus terápiát, aztán megtörtént a tesztelése is, de rövid időn belül az egész családja (köztük nagyszülők is) beteg lett és azzal hívtak fel, hogy az édesanya és a gyermek is bekerült a Covid ambulanciára.

Dr. Soós Zoltán azt mondja, minden bizonnyal lesz még további hulláma a koronavírusnak, de az egyre szolidabbá fog mérséklődni és mikor elérjük a 90 százalék körüli értéket (átoltottsággal, fertőzésen való áteséssel), akkor majd influenzává szelídülhet át. Addig azonban azt tanácsolja, hogy aki még nem tette meg, az vegye fel a koronavírus elleni védőoltást, viseljenek maszkot, tartsák be a távolságtartásra vonatkozó előírásokat és nagyon figyeljenek a kézhigiéniára, hogy minél hamarabb legyőzhessük a járványt.

Az SZSZBMK Jósa András Oktatókórházának oltópontjain naponta meghaladja a kétszázat a harmadik oltásra jelentkezők száma. A telephelyi oltópontokon a meghirdetett napokon száz felett van már azok száma napi lebontásban, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni. A harmadik oltásra mindenki jogosult, akinek a második oltása óta már eltelt négy hónap. Emellett emelkedik azok száma is, akik az első vagy a második oltás lehetőségével szeretnének élni. A Jósa András Oktatókórházban a hét minden napján várják az oltásra jelentkezőket. Az időpontfoglalás továbbra is az EESZT időpontfoglaló rendszerén keresztül lehetséges.