A roma irodalom jelenléte a 21. századi Magyarországon

[video]

A roma irodalommal kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ azok, akik részt vettek a Váci Mihály Kulturális Központ rendezvényén. Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap segítségével hívta meg Nótár Ilona írót és Choli Daróczi József költő, műfordító, újságírót, akik a roma irodalom titkaiba avatták be az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésnek kettős célja volt.

További képekért kattintson a fotóra!

Kovács Éva, a Váci Mihály Kulturális Központ felnőttképzési szakmai vezetője a konferencián azt mondta, az egyik célja az volt, hogy népszerűsítsék az irodalmat, és az olvasás szeretetére neveljék az embereket. A másik cél pedig, hogy megismertessék az emberekkel a roma irodalmat.

 

15 SZERZŐ

 

Magyarországon 15 roma származású író, költő lépett a nyilvánosság elé alkotásaikkal, a köztudatba azonban nem sokan kerültek be közülük.
Choli Daróczi József költő abban látja a problémát, hogy a roma származású írók, költők ugyanúgy léteznek, mint a más nemzetiséghez tartozó művészek: alkotásaik vagy megjelennek, vagy nem. A műfordító-pedagógus legnagyobb bajnak azt nevezte meg, hogy a roma irodalom nem került be az oktatásba. Szerinte ezért nem ismerik az emberek. Úgy fogalmazott, hogy amíg nincsenek a tankönyvekben cigány szerzők művei, amíg a magyar közoktatásban nem kötelező tananyag, addig nem is lehet cigány irodalomról beszélni.
A kerekasztal-beszélgetést követően az érdeklődők kötetlen beszélgetés keretein belül ismerkedhettek meg a meghívott szerzőkkel, műveikkel és a roma irodalom alkotásaival és a szerzőket érintő problémákkal.

Mikita Eszter

Fotó: Kohut Árpád