A rezsicsökkentés eredménye: nálunk a legalacsonyabb a földgáz ára
A rezsicsökkentés eredménye: nálunk a legalacsonyabb a földgáz ára

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint tavaly decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában, az áramért pedig a második legkedvezőbb árat fizették a magyar háztartások.

A MEKH pénteki tájékoztatása szerint a magyar lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára decemberben 10,46 eurócent volt kilowattóránként (kWh). Az összehasonlításban szereplő fővárosok közül ennél csak Belgrádban volt olcsóbb az áram, ott 8,11 eurócentbe került.

 

Koppenhágában volt a legdrágább a szolgáltatás, 39,82 eurócent/kWh, Bécsben pedig 29,29 eurócent/kWh áron jutottak a villamos energiához a fogyasztók.

 

Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,83 eurócent volt tavaly decemberben, a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Az ár-összehasonlító vizsgálat szerint Stockholm volt a legdrágább, 23,45 eurócentes átlagárral.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – hangsúlyozta közleményében a MEKH.

hirado.hu