A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását
A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a kijárási korlátozás és a hatósági házi karantén betartását

Magas a szabálytalankodók száma

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, hogy a hétvégén eddig

496 helyszíni bírságot szabtak ki,

1286 személyt figyelmeztetésben részesítettek és 425 szabályszegő ellen tettek feljelentést.

Kijelentett, továbbra is ellenőrzik a hazaérkező magyar állampolgárokat. A határellenőrzések bevezetése óta összesen 145 797 személyt ellenőriztek a hatóságok. Egyre csökken a külföldről hazaérők száma, így egyre kevesebb a hatóságilag elrendelt házi karantén is – az elmúlt 24 órában 761.

Hozzátette: 11 959 érvényben lévő hatósági házi karantén van jelenleg, ez a szám is csökken. „A házi karanténban lévők ellenőrzését is folytattuk, 8932 ellenőrzést hajtottunk végre és 30 szabálytalanságot tapasztaltunk” – folgalmazott Lakatos Tibor.

Aki lélegeztető gépre kerül, még nem reménytelen

„Aki lélegeztető gépre kerül, annak egyáltalán nem reménytelen a gyógyulás” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ismertette, 1916-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedvező hírnek nevezete ugyanakkor, hogy 250-en már meggyógyultak. Változatlanul igaz, hogy a fertőzöttek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen – tette hozzá a tiszit főorvos. Úgy fogalmazott: a gyógyultak közül a súlyos betegeket is sikerült kigyógyítani, hála az egészségügyi dolgozóknak.

 

A fertőzöttek számával az elhunytaké is növekszik, 17-en hunytak el az elmúlt 24 órában.

A laboratóriumi vizsgálatok száma növekszik. A kórházban lévők száma jelenleg 784, ebből 61 főt tartanak lélegeztető gépen. A legnagyobb figyelmünket a zárt közösségekre irányítjuk – tette hozzá. Az 1035 idősotthonból 18-ban találtak fertőzött személyt. Közülük sokan kórházba kerültek. Egy-egy intézményen belül sikerült a terjedést megállítani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek lehetőleg ne hagyják el a lakásaikat. A fiatalok pedig törekedjenek arra, hogy maradjanak edzésben. Javasolja a futást, kerékpározás, de valahol kinn a városból, nem pedig népszerű helyeken.

A kültéri sportolás kockázata csekély,

de meg kell tartani a minimum 2 méteres távolságot az emberek között. Ha valaki elszalad mellettünk, az még nem jár a fertőzés kockázatával. Azt tanácsolta, hogy hazatérve azonnal váltsunk ruhát. Az immunrendszer megtartására is törekedni kell.

 

hirado.hu