A Péchy-Kovács család gyűjteménye a Gyulaházi parókia épületében
A Péchy-Kovács család gyűjteménye a Gyulaházi parókia épületében

Egy gyűjtő világa címmel új, állandó tárlat kapott helyet a Sóstói Múzeumfaluban. A Péchy-Kovács család gyűjteményét ezentúl a Gyulaházi parókia épületében nézhetik meg a látogatók.

Ma már nagyon ritkán fordul elő, amely a múzeumok születésekor még általánosan bevett gyakorlat volt, hogy magánszemélyek ajándékba ajánlják fel értékes gyűjteményüket. Ez történt 2008-ban, amikor Péchy Mária és férje önzetlenül a Jósa András Múzeumnak adományozták a több mint 800 darabból álló gyűjteményüket, amely az utóbbi évtizedek legnagyobb értékkel bíró tárgygyarapodása volt. Az ajándékozás azzal a feltétellel történt, hogy a gyűjteményt kiállításban mutatják be a látogatók számára. A Sóstói Múzeumfalu Gyulaházi parókia épületében a kollekció néprajzi és személyes vonatkozású tárgyait (pl. bútorok, festmények, ezüst evőeszközök) tárják most a látogatók elé.

– A Péchy-Kovács hagyaték múzeumfaluba kerülése egy igen izgalmas dolog volt. A gyűjtemény nagy része keménycserép, edények és mázas cserép, de előbukkannak köztük ezüstneműk is – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A tárlat azért is különleges, mert 21. századi kiállítás­rendezési elemeket is tartalmaz, többek között digitális, aktív eszközökkel mutatja be a kor szellemiségét.

- Ha valaki eljön és megnézi a kiállítást, láthatja, hogy milyen lehetett egy fal, egy étkező fala, milyen tárgyakat használtak a korabeli emberek. Ez azért is nagyon fontos, mert egyrészt ez egy komoly gyűjtés eredménye, az adományozók több évtizeden keresztül gyűjtötték a tárgyakat, másrészt egy olyan kornak az emlékei, amely régen túlmutat az ember történetén – tette hozzá dr. Ulrich Attila alpolgármester.