Február végéig újra teljes lesz a közvilágítás Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

2022 második félévében az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívüli intézkedéseket követelt meg a nyíregyházi önkormányzattól. Ahhoz, hogy a közvilágítási költségeket csökkenthessék, a 17.600 közvilágítási lámpatest közül 1260 darabot leszerelés nélkül üzemen kívül helyeztek.

 

Ez összesen 66 utcát érintett, többek között a nagykörút, a Nyíregyházára bevezető főutak és egyes jelentősebb utak vonatkozásában. Az utak kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a lakosság és a közlekedés biztonsága ne csökkenjen, a lakóutcákban emiatt sem kapcsoltak ki lámpákat, valamint a gyalogátkelőhelyek és a csomópontok megvilágítása is változatlan maradt.

– Az energiaköltségek 2023 során mérséklődtek, ezért az elmúlt év végén az a döntés született, hogy a kikapcsolt lámpatestek visszakapcsolásra kerülnek. Ennek érdekében elkészültek a szükséges tervek, ezeknek megtörtént a hálózati engedélyes által történő jóváhagyása, és megtörtént a kivitelezést végző vállalkozók kiválasztása. A szerződés 2023. december 19-én aláírásra került, és el is kezdődtek a munkálatok. A szerződés szerinti befejezési határidő 2024. február 28-a. Jelenleg 385 darab lámpatest visszakapcsolása történt meg és a munkálatok folyamatosan folynak – tájékoztatott Szalai István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. műszaki igazgatója.

Szalai István, a NYÍRVV Nonprofit Kft. műszaki igazgatója azt is elmondta, a lámpatestek visszakapcsolása mellett jelenleg két kábelhiba javítása van folyamatban Nyíregyházán, hiszen a közvilágításban is előfordulnak meghibásodások.

– Ezek lehetnek úgynevezett aktív elem eredetűek, amik a lámpákat, illetve izzókat érintik. Ha erre vonatkozó bejelentés hozzánk érkezik, és nem közvetlenül az erre szerződött vállalkozóhoz, ezt mi továbbítjuk. Illetve előfordulhatnak a passzív elemeken, a kábelhálózaton meghibásodások. Ez lehet földkábel, illetve légvezetékes rendszer, ezt pedig minden esetben a hálózati engedélyes felé továbbítjuk, döntő többségében ő a tulajdonosa ezen hálózatoknak. Jelenleg két ilyen kábelhiba javítása van folyamatban a városban, ami nagyobb mennyiségű lámpatest meghibásodását okozza egyidejűleg. Az egyik a Ferenc körúton, a másik pedig a Sóstói úton van, ezeknek a javítási határideje várhatóan egy hét – tette hozzá Szalai István.

Mind a javítási, mind a visszakapcsolási munkálatok tehát folyamatosan zajlanak, február végéig az összes kikapcsolt lámpatest világítani fog Nyíregyházán. Az intézkedés nem okozott problémát, de a pénzügyi megtakarítások jelentősek lettek, melyekből fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat több városrészben is.

Kapcsolódó galéria

Közvilágítás maradék részének a visszakapcsolása