A pályázat erősíti a város levegőminőség javítására tett erőfeszítéseit a FIDESZ szerint

A légszennyezettség kezelése és a múzeumi értékek megőrzése, tehát a múlt csütörtöki közgyűlés néhány sarkalatos napirendi pontja kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség irodájában.

A városvezető frakció képviseletében Tormássi Géza megfogalmazta, egy fontos, határokon átnyúló, 210 millió forintos pályázatot nyújtott be múlt heti döntésével az önkormányzat a légszennyezés csökkentése és a levegőminőség javítása érdekében. Ha nyer, akkor a jelenlegi egyetlen mellett felállítanak egy másik, a szálló porra kalibrált mérőállomást, illetve mobileszközöket is beszereznének, s az informatikái hátteret megteremtve ezáltal egzaktabb adatokhoz juthatnánk. Mint mondta, ez alapján készülne levegőminőségi helyzetelemzés és akcióterv, levegőkommandót is működtetnénk, s létrehoznánk egy levegőminőségi irodát. A program a középiskolások szemléletformálását ugyancsak tartalmazza, valamint egy fásítási programot. Ennek persze van előzménye, hiszen Tormássi Géza felsorolta a város által a levegő minőségének javításáért már eleve megtett intézkedések egy részét az elkerülő út, körforgalmak és kerékpárutak építésétől a gázüzemű autóbuszok beszerzésén át a polgármesteri fásítási programig. Dr. Ulrich Attila alpolgármester pedig részben a múzeumi értékek merőzéséről szólt, a napirend kapcsán vita bontakozott ki a városi közgyűlésen. A végül elfogadott javaslat szerint a Jósa András Múzeum a Fokos utcai, használaton kívüli épületet tíz évre haszonkölcsön-szerződésben kapja meg régészeti bázis kialakítására, hiszen a feltárások folyamatosak, viszont a kapacitások végesek. Az alpolgármester hozzátette, így egy értékes, kiállítóhellyé átalakítható teret nyer a múzeum a földszinten. Egyben jelezte: már előzetesen megvizsgálták az ellenzék felvetését, de csak óriási költségráfordítással, nem kifizetődően lehette volna az elhasznált épületben bérlakásokat kialakítani.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere kiemelte:

Sajnálatos módon nem támogatták ezt a javaslatot az ellenzék részéről, pedig azt gondolom, hogy ez egy jelentős kultúratámogatási szándék lett volna, mert ez az épület nem alkalmas másra, csak raktározásra.