A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Váci Mihály szellemi örökségét is őrzik

Az épületben tanult 1938-tól 1943-ig Nyíregyháza Kossuth-díjas költője, Váci Mihály. A Kölcsey Gimnázium ezt a hagyományt felkarolva minden év őszén megrendezi a Váci Mihály tehetségkutató vers- és prózamondó versenyt a 9. évfolyamos tanulók számára.

Igazi versünnep volt 2018-ban is ez a délután, amikor klasszikus és kortárs magyar költők alkotásai hangzottak el, és a hagyományokhoz híven a versenyt egy tavalyi sikeres szereplő, Tóth Panna 10. D osztályos tanuló nyitotta meg Váci Mihály Valami nincs sehol című versével.

A szavalóversenyen a következő eredmények születtek:

1. helyezett: Szamosszegi Réka 9. C (Karinthy Frigyes: Előszó)
2. helyezett: Fehér Regina 9.A (Wass Albert: Üzenet haza)
3. helyezett: Simon Bolda Bogáta 9.B (Mécs László: A királyfi három bánata)
Különdíj: Kiss Levente Péter 9.C (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd)

A versenynek külön érdekességet adott, hogy testvériskolánk, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói is megmérették magukat, előadásukban erdélyi költők versei csendültek fel. Lelkesedésük tanulóinkra is hatással volt: hogyan lehet az anyanyelvet és az anyanyelvi kultúrát kisebbségben is megőrizni. Több diákunk is kedvet kapott ahhoz, hogy a jövőben kortárs erdélyi költők versesköteteit is lapozgassa. Az erdélyi diákok a Kölcsey iskolai könyvtárának köszönhetően értékes könyvcsomaggal lettek gazdagabbak, melyben kortárs magyar írók művei kaptak helyet.

Dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna, a magyar-történelem-művészetek munkaközösség vezetője a végére tartogatta a fő meglepetést: a helyezettek és a különdíjas, valamint az erdélyi diákok és kísérőik budapesti jutalomúton vehetnek részt. A kirándulás keretében a tanulók megtekintik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vesznek részt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol interaktív formában ismerkednek Petőfi életével és költészetével.