A Nyíregyházi Egyetem és az Északi Agrárszakképzési Centrum együttműködése

A nyáron alakult nyíregyházi székhelyű Északi Agrárszakképzési Centrum 11 intézménye és 2 tagintézménye technikustanulóit támogatja a szakképzésben a Nyíregyházi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás. Az intézménybe jutáson túl 30 kredit beszámításával lehet lerövidíteni a tanulmányi időt. 

A Nyíregyházi Egyetem tanárainak és vezetésének hitvallása, hogy a megyében és a térségben kell tartani a helyi fiatalokat. A szakembereket és az értelmiséget. Ezért vállalkoznak arra, hogy a felsőoktatási intézményt megkereső cégekkel és középfokú oktatási intézményekkel együttműködjenek. A tervezett Tudásközpont kutatás-fejlesztési terven dolgozik, pályázatokra készül, és a helyi cégekkel, vállalkozásokkal szakmai együttműködésre.

„Július 1-jén Magyarországon öt Agrárszakképzési Centrum alakult. Ezek közé tartozik az az Agrárminisztérium által fenntartott 56 szakképző intézmény, amely korábban is minisztériumi fenntartásban működött már. Tulajdonképpen a centrumok megalakulása a szakképzés 4.0 és ez alapján megalkotott szakképzési törvény és végrehajtási rendeletében biztosított kereteket igyekszik kihasználni. Tulajdonképpen mi 4 megyében, 11 intézménnyel és 2 tagintézményével alakultunk meg” – tájékoztatott Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója.

Hajdú, Heves, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések iskolái csatlakoztak a nyíregyházi székhelyű centrumhoz. Az Agrárminisztérium második legnagyobb intézményfenntartójának több mint 3600 tanulója van. Mátrafüred, Pétervásár, Abaújszántó, Tokaj, Putnok, Miskolc, Hajdúböszörmény, Baktalórántháza és Mátészalka fiataljai, illetve a nyíregyházi Lippai és Westsik diákjai választották az intézményt.

Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora így nyilatkozott: „A Szakképzési törvény változásával lehetőség adódik arra, hogy akik az új típusú technikusképzést szerzik meg, nekik a szakmai tárgy emelt szintű érettséginek számít, így könnyebben be tudnak jönni a felsőoktatásba. Másrészt a tananyagok összehangolásával lehetőséggé válik az, hogy aki technikusként bejön, azon az adott agrárképzési területhez tartozó szakon 30 kreditet beszámítsunk neki, és ezzel rövidítheti az egyetemen eltöltött idejét is.”

A most aláírt szerződés egyenes utat biztosít a technikustanulók számára a felsőfok felé, hiszen a szakmai érettségivel emelt szintű érettségit szereznek, mely a felvételi idején plusz 30 pontot jelent. Ma már az átalakult szakmajegyzék szerint oktatnak. A szakképzésben a 9., a technikusképzésben a 10. év után választanak szakirányt. Az Északi Szakképzési Centrumban lehet erdészetet, élelmiszeripart, mezőgazdaságot, illetve gépészetet választani. A Nyíregyházi Egyetem ez utóbbi képzésben jut jelentős szerephez.