A Nyíregyházi Állatparkban is kiemelten fontos a téli madáretetés!

Nagy büszkeség a kert gazdájának, ha valamelyik gyümölcsfáján fészket rak a tengelic, vagy egy öreg fa odvában költ a cinegepár.

Öröm az ilyen kis rovarpusztítók megtelepedése, mert óriási hasznot hajtanak. Egy cinegepár például évente kétszer költ, és fiókáinak felneveléséhez 40-60 kg rovart pusztít el. Fontos tehát, hogy sikerül-e a kertbe szoktatni és telepíteni e kismadarakat.

A feladat kettős: madárvédelem és madártelepítés.

A madárvédelem legfontosabb tennivalója a madarak téli etetése. Ez létfontosságú az apró testű madarak számára, hiszen a zord időjárásban már 1-2 napos éhezés után elpusztulnak. Ezért a hideg idő beálltakor a kertekben, hétvégi házak ablakain madáretetőket kell elhelyezni. Nem elég egyszer-kétszer ennivalót tenni az etetőbe. Aki elkezdte a madarak etetését, annak megszakítás nélkül folytatni kell, míg a kismadarak önállóan nem képesek élelmüket megszerezni.

Az is fontos, hogy mi kerül az etetőkbe. A legjobb téli madáreleség az olajos mag (dióbél, napraforgó-, tök- és kendermag) vagy a belőlük készült madárkalács, a bőrös, sótlan szalonna, háj és a faggyú.

Tavasszal igen gyakori, hogy a téli etetőre szokott cinegék elmennek, mert a gyümölcsösben nincs számukra költőhely. Néhány mesterséges fészekodú kihelyezésével ezen könnyen lehet segíteni. Célszerű az odút még február végéig – költési idő előtt – kihelyezni, hogy a madarak időben rátaláljanak.

Az odú mérete és helye sem közömbös. Ettől függ ugyanis, hogy melyik madár foglalja el. Általános szabály azonban, hogy az odú mindig függőlegesen, esetleg kissé előre dőlve álljon. Röpnyílása nézzen dél vagy kelet felé.Ha fára tesszük az odút, tegyünk alá szögesdrótot, hogy a macskák és más ragadozók ne férkőzhessenek hozzá.

A gondoskodást a kis madarak busásan megfizetik a rovarpusztító tevékenységükkel, és azzal, hogy megfigyelhetjük életüket, gyönyörködhetünk bennük és a hangjukban.

Részletes információért érdemes a Magyar Madártani Egyesület honlapját felkeresni: http://www.mme.hu/teli_madaretetes


Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark