A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a helyi anyaotthonban jártunk!

Nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Nyíregyházán mintegy 20 éve működik anyaotthon, az épületben 2005 óta krízisközpont is segíti a bántalmazott anyákat és gyermekeiket.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta:

A krízisközpontban közel 2 hónapot tölthetnek el az anyák, ezután a munkatársak segítenek nekik abban, hogy otthonra leljenek. Általában arra törekszünk, hogy a saját anyaotthonunkba tudjuk őket elhelyezni, illetve más anyaotthonba, esetleg családok átmeneti otthonába keresünk ezeknek a családoknak helyet. A hozzánk érkező anyukák a gyermekeikkel együtt azonnal pszichológusi ellátást kapnak, hogyha kell, akkor a rendőrséggel felvesszük a kapcsolatot, hogy a bántalmazótól el tudjuk őket szakítani, ki tudjuk őket onnan ragadni és egy megfelelő, megnyugtató környezetet tudjunk nekik teremteni.

Az érintettek az anyaotthonban teljes pszicho-szociális támogatásban részesülhetnek. Többek között pszichológus, jogász és mentálhigiénés szakember is segítségükre van.

Gurály Edina hozzátette:

Nagyon sokszor szexuális bántalmazással érkeznek hozzánk az anyukák és előfordult már sajnos, hogy a gyerekek is szexuálisan bántalmazottak voltak. De nagyon sokszor lelki terrorban élnek az anyák, tehát nem csak fizikai bántalmazás miatt kerülnek hozzánk.

Az anyaotthonban másfél évet maradhatnak a bántalmazottak, ha ezután sem rendeződött az élethelyzetük, akkor lehetőségük van további 5 évig, egy úgynevezett 'félutas' kiléptető házban élni.

 

Dér Vivien