A nők elleni erőszak gyerekszemmel

Színes, és köztük sok-sok fekete-fehér rajz a falakon. A gyerekek sötéten látják a világot. Apa kezében kés, anya sír. A testi bántalmazás, a lelki terror és a szexuális zaklatás képei. A nők elleni erőszak megelőzésének világnapján kiállítást rendeztek a Magyar Vöröskereszt Anya-Gyermek Segítőotthonában élő gyermekek rajzaiból. Száz kép mutatja be az erőszakot gyermekszemmel.
Nyíregyházán 1998 óta működik a családon belüli erőszak elől elmenekült nők és gyermekeik számára anyaotthon. Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója elmondta: a 30 férőhelyes intézmény az ország bármely pontjáról fogadja az anyákat és gyermekeiket, akiknek egy átmeneti időszakra komplex segítséget nyújtanak. Az anyák és gyermekek számára egy krízisközpontot is létrehoztak, ahol a nap 24 órájában fogadják a krízishelyzetben lévőket, és a nyíregyházi önkormányzat jóvoltából működtetnek egy kiléptető házat, ahol az otthonról elköltözött anyák gyermekeikkel akár 5 éven át is próbálgathatják az önálló életet.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében évi 1300 családon belüli erőszak jut a rendőrség tudomására, ebből 1000-et nők ellen követnek el. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a rendőrség szerepére is felhívták a figyelmet. A megyei rendőr-főkapitányságon megnyílt gyermekrajz kiállítás ünnepélyes megnyitója után a rendőrök a családon belüli erőszak témájában pszichológustól, a jelzőrendszer tagjaitól és a járási vezető ügyésztől hallhattak előadásokat.