A NAV új honlapja az ügyfelekről szól
Fotó: Illusztráció

Január 15-én debütált a NAV új honlapja. A szerkezet, a küllem kialakításában az ügyfelek igényei domináltak, a magánszemélyek és a szakmájuk okán érdeklődők számára is új megoldásokat kínál az információs, illetve az online ügyintézésre is alkalmas portál.

A portál egyik legmarkánsabb újdonsága, hogy a teljes tartalomból átnavigálhatunk a magánszemélyeknek szóló nézetre, ami szűkíti a több tízezres állományt a legtöbbeket érintő információkra és nyomtatványokra.

Az oldal felső egyharmadának közepén található a keresőmező, ami a több ezer betáplált keresőszón túl megjegyzi és képes betölteni korábbi, látogatói keresőszavakat is.

Tematikusan koncentrált tartalom

A középső sávban a kiemelt témák gyűjtőrovatai kaptak helyet a fotókkal megjelenített csempéken. Ezek az adóéven belüli aktualitásoknak vagy a sokakat érintő újdonságok megjelenésének megfelelően időről időre cserélődnek. Most itt olvashatók a személyi jövedelemadóval (szja), szja-visszatérítéssel, gépjárműadóval kapcsolatos információk. A NAV Online csempe mögött érhetők el az online rendszerek és az online ügyintézésre alkalmas felületek.

A főoldalon lefelé haladva további ajánlott oldalak linkjéhez érkezünk, majd lejjebb görgetve találjuk a hírfolyamot, amelyből értesülhetünk a legfrissebb tájékoztatók megjelenéséről, az új nyomtatványok és egyéb tartalmak publikálásáról. A főoldalt a gyakori kérdések, az álláspályázatok és a NAV-kiadványok zárják. A jobboldali függőleges sáv ad helyet a fontos információknak, az üzemanyagáraknak, az adónaptárnak, a jegybanki alapkamatnak és a hírlevélre is itt lehet feliratkozni.

A fejlesztést olyan kutatás előzte meg, amiből kiderült, mit várnak el egy ilyen információs és ügyintézésre is alkalmas portáltól a magánszemélyek, a cégeket képviselők, illetve a könyvelői és adótanácsadói szegmens szakemberei.

Az én oldalam: myNAV

A myNAV egy személyes felület összeállítására szolgál. Kiválaszthatók azok a rovatok, amelyek az egyén érdeklődési körébe tartoznak, így a teljes tartalom automatikusan szűrve jelenik meg, ha a főoldalról bejelentkezünk a saját magunk összeállította felületre. Ugyancsak megszűrhető a hírfolyam, ami biztosítja, hogy az egyén számára indifferens hírek ne foglalják a helyet. A hosszútávon érdekes információk megtarthatók, miként a gyakran használt nyomtatványok is. Beállíthatók a rendszeresen érkező hírlevél favorizált kategóriái. Továbbá itt módosítható az eredetileg megadott, de már nem aktuális e-mail-cím, a felhasználónév és a jelszó is.

Bemutatjuk egy videóban

A portálról az oldalra először látogatók érdeklődését egy videóklip keltheti fel, ami ízelítőt ad a gazdag tartalomból.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal