A napenergia hasznosíthatóságáról tartottak workshopot
A napenergia hétköznapi hasznosításáról tartotta első munkamegbeszélését csütörtökön a Megyei Éghajlatváltozási Platform. A Megyeházán rendezett workshopon egy, a háztartásokban könnyen használható napelemet is bemutattak a szakemberek.

Egy olyan napelem működését, hasznosíthatóságát is megismerhették a Megyei Éghajlatváltozási Platform tartott első munkabeszélésén az érdeklődők, ami akár egy háztartás napi fényenergiának a szükségletét is képes biztosítani. A Megyeházán csütörtökön rendezett workshopon a szakemberek a napenergiában rejlő további lehetőségekről is szót ejtettek. Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese elmondta, az lenne a megfelelő, ha a fenntartható fejlődés érdekében már a közeljövőben minél többen használnák a mindennapokban a megújuló energiaforrásokat, köztük a napenergiát is.

 

Már a megyében is érzékelhetők a klímaváltozás jelei

 

Az uniós forrásból megvalósuló Megyei Klímastratégia célja, hogy csökkentse a klímaváltozás negatív hatásait, a helyi közösséget felkészítse az elkerülhetetlen kockázatokra és lehetővé tegye az ehhez való alkalmazkodást. A projektben kiemelten fontos szerepet kap a klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálás erősítése. Ennek azért van különös jelentősége, mivel a megyében is már érzékelhetők a klímaváltozás hatásai.

További képekért kattintson a fotóra!

Szuhóczky Gábor az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány képviseletében hangsúlyozta, már itt is látható a talajvízszint süllyedése és a globális felmelegedés is érezteti a hatását. Szeretné, ha a megújuló energiák alkalmazása ne csak egy-két önkormányzat, hanem a különböző cégek és a lakosság szintjén is minél elterjedtebb legyen.

 

További workshopokon a fenntartható jövőért

 

A Megyei Éghajlatváltozási Platform számos további workshopot, előadást és szemléletformáló akciót szervez az elkövetkező egy évben a megye több településén a lakosság, valamint különböző oktatási, gazdasági és civil szervezetek bevonásával. Ezek olyan területeket érintenek majd, mint a víz-, erdő- vagy hulladékgazdálkodás, az üvegházhatás jelenségei, a geotermikus energia hasznosítása, a biogazdálkodás, valamint a környezettudatos közlekedés.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)