A mumusban lép először színre

Urmai Gábor pályáját a Thália Színházból és a Rock Színházból alakult Arizona Színházban kezdte. Amikor ebből a teátrumból Művész Színház lett, akkor Sopronba került az önálló társulatot kapott Petőfi Színház alapító tagjaként, s tíz évet játszott ott. Közben vendégként fellépett Tatabányán, Székesfehérváron, a Madách Kamarában, a Katona József Színház Kamrájában, az Egyetemi Színpadon... Ezután a volt Vidám Színház Centrál Színház néven átalakult, s ahhoz kötötte szerződés öt évadon át, majd az otthona a Budaörsi Játékszín lett, ami Latinovits Zoltán nevét vette fel.

– Mindig az új keresése mozgatott. Így van ez most is. Schlanger Andrást, a Móricz Zsigmond Színház igazgatóját nagyon régóta ismerem, ahogyan a korosztályombeli nyíregyházi színészeket is. Petneházy Attila gyermekkori barátom. Egy gimnáziumba, egy színjátszó csoportba jártunk, így sok itteni előadást láttam az ő ide szerződésétől kezdve. Schlanger Andrással nemrég a Centrál Színházban együtt dolgoztunk, s örültem, amikor meghívott a nyíregyházi társulatba. A VIDOR Fesztiválhoz is szép emlékek kötnek, két alkalommal is szerepeltem itt.

APA LESZ AZ APA

Urmai Gábor A mumus című zenés mesejátékban mutatkozik be először a nyíregyházi közönségnek októberben az Apa szerepében. Mint elmondta, nagyon „helyes” családi történet, melyet az anyukák is élvezni fognak. Utána egy Olt Tamás rendezte zenés darabban lép színre, melynek címe a Taurin-forradalom. Izgalmasak lesznek a következő hónapok a számára azért is, mert most először válnak el hosszabb időre egymástól a 12 és 10 éves lányaitól. Szeretik az iskolájukat, osztálytársaikat, nem szabad őket onnan elhozni, ráadásul a felesége Pesten újságíró, őt oda köti a munkája. Szerencsére az M3-as bevezető szakaszánál laknak, s autópályán hamar hazaér hozzájuk, a technikai eszközök segítségével pedig bármikor szót tudnak váltani egymással. A mumust bizonyára a leánykák is megnézik Nyíregyházán, amiben apa lesz az Apa.

Sz. Kántor Éva