A Móricz-(F)Actortól az évadtervezésig – Interjú Kirják Róberttel
Interjú Kirják Róberttel

A közönséggel való kapcsolattartás új módozatait találták ki a Móricz Zsigmond Színházban a Móricz Online programcsalád révén. Jön a Móricz-(F)Actor, a Móricz Anno, a Móricz Impro és egy-egy, a Bencs Villát megidéző beszélgetésre is sor kerül majd. Természetesen számítanak a közönség aktivitására!

A színházi dolgozók és színházrajongók számára egyaránt kellemetlen a járvány időszaka, amikor jól előkészített tervek mennek füstbe, évadot és előadásokat kell átszervezni, elhagyni, amikor hiányzik egymásnak színész és közönsége. A hiányérzet és a kapcsolatban maradás módozatait természetesen folyamatosan keresik az érintettek, nincs ez másként a Móricz Zsigmond Színházban sem.

– Egyértelmű célunk és szándékunk fenntartani a közönség érdeklődését – fogalmazott Kirják Róbert igazgató –, hogy továbbra is beszélgessenek a színházról, lássák, mennyire értékes és tehetséges színészeink vannak. A Móricz-(F)Actor ötlete már tavasszal megfogalmazódott bennem, de mire rendeztük volna a sorainkat, addigra már a tényleges próbákkal kellett foglalkozni és készülni az újraindulásra. Most viszont egyhamar nem nyithatjuk meg kapuinkat, ezért lépünk át erőteljesebben az online térbe, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy kapcsolatban maradjunk közönségünkkel. Valami nagyon mást próbáltam kitalálni ahhoz képest, amit eddig a hazai színházak csináltak, de mégis olyat, ami felkelti a színházrajongók érdeklődését éppúgy, mint azokét, akik a színházért kevéssé, a tehetségkutatókért viszont jobban odavannak, és így potenciális nézőink lehetnek. A Móricz-(F)Actor interaktív lesz, várjuk a nézők szavazatait, kommentjeit, mert ezekből is láthatjuk, hogy magukénak érzik színészeinket és produkcióikat. A Móricz-(F)Actor első három epizódja 2020. november 27-én, 28-án és 29-én este 8 órakor mutatkozik be a nagyközönség előtt online, a Móricz Zsigmond Színház Facebook-oldalán (https://www.face­book.com/moriczszinhaz).

– Kik lesznek a fellépők?

– Ebben az izgalmas, kifejezetten csak online megtekinthető zenés vetélkedőshow-ban a színművészeink tehetségük legjavát mutatják meg választott műsorszámaikkal, elsőként azok, akik nem részesei az éppen zajló próbafolyamatoknak. Amikor véget ér december 11-én A rovarok élete próbafolyamata, az abban szereplő kollégák is bemutatják majd tudásukat, illetve azok előtt is nyitva a színpad, akik a próbák mellett önként vállalják. Hiszen igazi fellépés lesz ez, színpadi körülmények között, így a Móricz-(F)Actor esték megmozdítják a teljes stábot: az adásokban közreműködik hang-, fény-, vetítéstechnikus, sminkes, fodrász, öltöztető is... A program két házigazdája Staub Viktória és Rák Zoltán. A jelenleg öt hétvégére tervezett programsorozat folytatása a közönség reakcióitól függ. A Móricz-(F)Actor adásai után egy hét áll a szavazók rendelkezésére: egy like egy voksot jelent, egy szívecske kettőt, egy biztató komment pedig három szavazatot. A szavazásban részt vevő nézőink között adásonként kisorsolunk egy Mindenünk a színház című kötetet, egy páros színházbérletet, majd a legvégén fődíjként egy wellnesshétvégét a négycsillagos hajdúszoboszlói Aurum Hotelbe.

– Milyen elképzelések vannak még a tarsolyukban?

– Készül egy improvizációs műsor, a Móricz Impro, hétköznap esténként nyolctól ugyancsak a Facebook-oldalunkon mutatjuk majd be, kicsit a Beugró című tévésorozat mintájára, itt színművészeink improvizálnak majd. Valamint tervezünk egy olyan, kimondottan a nézőinknek szóló játékot, a Móricz Anno-t, melyben színpadi körülmények között adunk elő egy-egy jelenetet, s ebből kell kitalálni, melyik darab melyik jelenetét látták. A Bencs Villát is a figyelem középpontjában szeretnénk tartani, havonta egy online beszélgetős műsort adunk majd le.

Közönség nélkül nem egyszerű egy színház élete, de próbáljuk kihozni a maximumot a mostani helyzetből is. Végigvisszük a próbafolyamatokat, készülünk a Móricz Online műsorsorozatával, s mint már nálunk megszokott, kollégáimmal elkezdtük a következő évad tervezését.

– Az országosan elterjedő (fizetős) színházi közvetítések között vajon hány nyíregyházi előadást láthatunk majd a Kalucsnin kívül?

– A Kalucsni valóban megtekinthető már. Nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy egy-egy előadás esetében akár 40–50 emberrel kell megállapodni a közvetítésről (az összes színésszel, jogtulajdonossal stb.), így csak olyan darab jöhet számításba, ahol nem szembesülünk irreális anyagi elvárásokkal. Nagyon nehéz úgy összehozni, hogy ne bukjon rajta nagyot a színház anyagilag, mert számottevő bevételre nem számíthatunk.

 

(Szerző: Kováts Dénes)