A mezőgazdaságban is fontos a tűzvédelem – Ismertetjük a tudnivalókat, szabályokat!

A nyári betakarítási munkákra kellő körültekintéssel kell felkészülni, ezért különösen fontos a munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratás, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása.


A kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát az üzemeltető elvégezte, és el van látva megfelelő mennyiségű és minőségű, oltására alkalmas tűzoltó készülékkel. A jármű megfelelőségéről szemle keretében kell meggyőződni.

Ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak kell bejelenteni.

A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni.

Dóka Imre, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hangsúlyozta:

Munkavégzés előtt és munkavégzés közben is fontos, hogy a gép kezelője folyamatosan nyomon kövesse a gép üzemi hőfokát, illetve azokat a tűzvédelmi előírásokat, amelyek meg vannak határozva, így a nagyobb tragédiák elkerülhetők. Mire gondolok? Például a kipufogó, illetve a szikracsapó ellenőrzése nagyon fontos. Munkavégzés közben is kifogyhat az üzemanyag – ám tankolni nem lehet például a gabonatábla közepén. 15-20 méter távolságot kell tartani, ott lehet tankolni, ahol az nem tűzveszélyes. A dohányzásra is felhívnám a figyelmet! Kijelölt helyet kell biztosítani a mezőgazdasági területnél is, valamint nem lehet a gépvezető-fülkében sem dohányozni!

Munkaszünet idején a gépet, járművet a lábon álló kalászos terménytől, tarlótól, kazaltól legalább 15 méter távolságra kell elhelyezni, éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen.

Ha ez nem biztosítható, akkor 3 méter széles védőszántáson kívül kell ezeket elhelyezni.

A szóvivő hozzátette, az elmúlt időszakban a hatóság több mezőgazdasági fórumon is ismertette az aratással kapcsolatos tudnivalókat, szabályokat, tűzvédelmi előírásokat, de a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a továbbiakban is szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére tűzvédelmi szaktanácsadással.


Dér Vivien