A Magyar Parasport Napja - sportágakkal ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők

Pénteken tartották Nyíregyházán a Magyar Parasport Napját. Az esemény fő célja az volt, hogy a fogyatékkal élők különböző sportágakat próbálhassanak ki, az épek pedig közelebb kerüljenek a fogyatékkal élőkhöz. 

Több programmal is várták az érdeklődőket a szervezők a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Iskolában.  Volt ülőröplabda és erőemelés valamint csörgőlabda és vakfoci is. 2017-ben döntött arról a parlament, hogy megtartják a Magyar Parasport napot, ahol megünneplik a sportolókat, illetve felhívják a társadalom figyelmét a fogyatékkal élőkre. 

- A cél, hogy olyan gyerekek nőjenek fel, akiknek természetes lesz, hogy segítik a fogyatékkal élő társaikat. Fontos, hogy a fiatalok legyenek érzékenyek a másik iránt - mondta Dr. Rákóczi Ildikó, a Szociális, Egészségügyi és Sportbizottság elnöke. 

A megyében rendszeresen tartanak sportversenyeket fogyatékkal élőknek. Ez ugyanis lehetőséget ad arra, hogy minél többen megismerjék teljesítményüket. De fontos cél volt az is, hogy az épek közelebb kerüljenek a fogyatékkal élőkhöz, megismerkedhessenek a parasporttal. 

- Az ép diákok példát vehetnek parasportolókról, akik szép sikereket értek el nemzetközi versenyeken. Bizonyították, hogy a nehézségek ellenére is lehet eredményeket elérni – mondta Baracsi Endre, a Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke. 

A nap során több sportágat próbálhattak ki a résztvevők, és közösen egy, a paralimpikonok életét bemutató filmet is megnézhettek.