A Magyar Kultúra Napjához közeledve rendezvényt szervezett a Kölcsey Társaság

 

1989 óta ünneplik január 22-én a Magyar Kultúra Napját arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ehhez a naphoz közeledve a Kölcsey Társaság a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban rendezvényt tartott.

A Magyar Kultúra Napját a Kölcsey Társaság 1994-től ünnepli a Szatmárcsekei Református Templomban ökumenikus istentisztelet keretén belül, és ez egyben a kezdőpontja a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére rendezett ünnepségeknek is. Óriási jelentőségű az, hogy Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében írta meg a Himnuszt.

– mondta el Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Himnusz képekben

Az eseményen levetítették a Kölcsey Társaság által 2014-ben készíttetett, „...Hozz rá víg esztendőt...” című filmet is, mely teljesen feldolgozza a Himnuszt és keletkezésének körülményeit. A filmet az MTV is vetíti, a társaság szeretné, ha később tananyagként is használnák.

A Himnusz keletkezési körülményeit is feldolgozza ez a film, illetve egy korrajzot ad az 1800-as évek első évtizedeiről.

– tette hozzá Kántor István filmrendező.

A Kölcsey Társaság célja Kölcsey Ferenc és művei, különösen a Himnusz kultuszának fenntartása, illetve elmélyítése. Ennek érdekében könyveket ad ki, programokat rendez és emlékhelyeket tart fenn Magyarországon és Romániában. A társaság kezdeményezésre vált január 22. a Magyar Kultúra Napjává.


Kanócz Rita