A lomisok megszállták a nyíregyházi régiségpiacot

Az egyik olvasónk levélben keresett meg minket azzal a problémával, hogy a Jósavárosi piacon a régiségárusok mellett egyre többen kezdtek el mindenféle lomot árulni és a hely vasárnapi turkálóvá alakult át.

Tisztelt Szerkesztőség!
Kedves hétvégi elfoglaltságom, hogy vasárnaponként kijárok a Korányi utcai régiségpiacra. Szeretem a régi tárgyak hangulatát, érdekel a múltjuk, a róluk szóló történetek, és szeretem, hogy a piacon családias a légkör, hiszen a hasonló érdeklődés idegenek között is könnyen teremt közös hangot, de sokan vagyunk olyanok is, akik már ismerősként üdvözöljük egymást vasárnap reggelenként. Az utóbbi hetekben sajnos ez a kellemes hangulat megváltozott, a régiségárusok mellett egyre többen kezdtek el mindenféle lomot, kacatot árulni, halomban állnak az ócska ruhák, lassan olyan a piac, mint egy hatalmas szemétlerakó, miközben a régiségeket már alig lehet közöttük megtalálni. A lomisok ráadásul nagyhangú, erőszakos társaság, a magamfajta idős nyugdíjas nem érzi már jól magát. Szeretném megtudni, hogy mi az oka a piac átalakulásának, és nem lehetne-e tenni valamit annak érdekében, hogy a régiségpiac valóban a régiségeké maradhasson, és nem változna át vasárnapi turkálóvá? A helyi biztonsági embereknek elmondtam az aggodalmam, de ezen túl nem tudom, hogy kihez kellene fordulnom kérdésemmel.
Segítségüket megköszönve,
Tisztelettel: Mátyás László

Olvasónk panaszával megkerestük a piac üzemeltetőjét, a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t, akik a következő tájékoztatást adták:

Köszönjük a Tisztelt Olvasó régiségpiacra vonatkozó észrevételeit, és külön köszönjük hosszú évek óta tartó vásárlói hűségét. A helyi piacok üzemeltetőjeként szeretnénk hangsúlyozni, hogy a vasárnapi régiségpiacot a város fontos értékének tartjuk, és egyetértünk abban, hogy meg kell őrizni a városlakók által megszokott és megszeretett formájában. A piac házirendje egyébként egyértelműen előírja, hogy a területen kizárólag a régiségek és a műtárgyak körébe tartozó tárgyak árusíthatók, de sajnálattal tapasztaljuk, hogy az előírást számos árus nem tartja be és sokan használt cikkek kereskedelmére használják a piacteret. Ezek a holmik valóban nem illenek a piac jellegéhez, ráadásul kevesebb hely jut a régi tárgyak számára, és a piac lassan elveszíti valódi értékeit, ezért a NYÍRVV Nonprofit Kft. a Közterület-felügyelettel közösen a jövőben határozottabban fog fellépni az eredeti termékkör megtartása mellett, az egyéb holmikat árusítóknak pedig a város más vásárhelyein biztosítunk majd értékesítési lehetőséget. Reméljük, hamarosan vásárlóink is tapasztalják a kedvező változást, és továbbra is szívesen látogatják a régiségpiacot. NYÍRVV Nonprofit Kft.