A Levéltár a nemzeti emlékezet őrzője
Megrendezték a Nemzetközi Levéltári Napokat.

 

A XXIV. Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napok előadói és vendégei a Csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulóján rendezett tudományos konferencián a helyi kutatók mellett komáromi, pozsonyi, nyitrai, győri és veszprémi történészek előadásait hallgatták a Megyeházán a csütörtöki nyitónapon, mielőtt 1 perces néma felállással emlékeztek a múlt évben elhunyt néhai Levéltár igazgatóra, Dr. Nagy Ferencre. Pénteken Jászóra és Kassára, szakmai programra utaztak az esemény résztvevői.
– Igyekszünk mindig olyan témát választani a Levéltári Napokra, mely a régió szempontjából fontos, valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik, vagy éppen a várostörténetben pótolja a hiányzó réseket – fogalmazott a témaválasztásról a levéltár-igazgató. Kujbusné Dr. Mecsei Éva szerint a lakosságcsere, ami 70 éve történt nemcsak évfordulós esemény, hanem Nyíregyháza történetében is egy olyan, amit mindenképpen kell, hogy körbejárjunk. – Kell, hogy megismerjük a forrásokat, az eseményeket, és azokat, akik még élnek és érintettek, megismertessük a történettel és a történet kutatás feltárásának írott forrásaival is, a lehetőséggel, hol találják meg ezeket a forrásokat – mondta.

A történelem mindig nézőpont kérdése – kezdte köszöntőjét Ö. Kovács József a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese.
Különböző intézményekben vannak hasonló jelenkor - történeti, tehát a XX. század második felét érintő témák, viszont a reformáció 500. évfordulója kapcsán zajlanak leginkább az idei levéltári rendezvények.
A csehszlovák – magyar lakosságcserével kapcsolatban hivatkozott az egyéni és kollektív traumákra, melyek a ma élők között még mindig fájó sebet jelentenek.
Ez a korábbi Szovjetúnió-beli terület átrendezési, ún. belső honfoglalási programoknak egy továbbvitele oroszországi szempontból nézve egyfajta exportálása, ami Kelet-Európában több esetben történt. Tehát elindult egy ilyen egyneműsítési folyamat a határok átrendezésével, a gyökerek elvágásával, vagyonvesztéssel.

A nyíregyházi konferencia közönsége megismerhette a helytörténeti pályázat díjazottjait, illetve átadták a Pro Archivo-emléklapokat is. A levéltári szakmai munkát segítők között köszöntötték Ilyés Gábor helytörténészt, a Jókai Iskola történelemtanárát, a Nyíregyházi Napló és a városi webportál népszerű szerzőjét.
Ismert már a Levéltári Napok jövő évi programja is. Az I. világháború végére fog emlékezni a konferencia, s a szervezők reményei szerint Barabás László Ausztria tiszteletbeli konzulja közreműködésével osztrák vendégeket fogadnak 2018-ban.

Matyasovszki Edit