Idősek Világnapja – Egy nap a szépkorúakért
Nyíregyháza szépkorúit ünnepelték a Váci Mihály Kulturális Központban. A városban már hagyomány, hogy minden év október elsején, az Idősek Világnapján megemlékeznek a már nem aktív korúakról. Az ünnepségen fellépett a Figurás Táncegyüttes, Szabó Sándor pedig nótacsokorral kedveskedett a résztvevőknek.

 

Október 1. Idősek Világnapja

 

Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az Idősek Világnapját, azóta október elsejét az ő napjuknak nyilvánították. Nyíregyházán már hagyomány, hogy a világnap alkalmából külön ünnepséget rendeznek a szépkorúaknak.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Az idősek összetartják a város

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette, az idősekről egész évben soha nem feledkeznek el, ez az ő napjuk, amit mindig hagyományosan megünnepelnek. A polgármester hozzátette, reméli, az önkormányzat törődését minden nap érzik a városban élő nyugdíjasok. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, nem azért rendeznek ünnepséget, hogy ismét díjat nyerjenek, mint az elmúlt évben, amikor másodjára kapta meg az önkormányzat az Idős-barát Önkormányzat megtisztelő címet, hanem azért, mert az idősek aránya a városban nő. 1990-ben 13 százalék, ma már 26 százalék a 60 éven felüliek aránya. A polgármester azt mondta, az idősek megbecsülésére nagyon nagy szüksége van a fiatalabb generációnak, hiszen számít a véleményük, és a szeretetük.


Idősügyi Tanács

 

Nyíregyháza Önkormányzata a kötelező feladatokon túl nagyon sok önként vállalt pluszt is nyújt az időseknek. A városban például Idősügyi Tanács működik, ahol megpróbálnak megoldásokat találni az idősek által felvetettekre.

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára elmondta, van olyan helyzet, amelyik problémás, de mindenre próbálnak megoldást találni. A titkár hozzátette, általánosságban elmondható, hogy Nyíregyházán nagyon jó idős embernek lenni, mert bármilyen problémára segítséget kapnak.

Nyíregyháza rengeteg programot, elfoglaltságot kínál nyugdíjasainak, így ők jól érzik magukat a városban.

 

Sport és kulturális programok

 

Az önkormányzat figyel az idősek egészségére, hiszen rendszeresen részt vehetnek ingyenes szűrővizsgálatokon, de kulturális programok is várják őket. Minden évben élettörténetet elmesélő pályázaton indulhatnak, a Szépkorúak Akadémiáján pedig tudásukat is próbára tehetik a nyugdíjasok. Nyíregyházán ingyenes sportprogramok is várnak az idősebbekre. Például a Mozdulj Nyíregyháza! rendszeres eseményei, de kondiparkok szolgáltatásit is igénybe vehetik.

ME.