A levegő minőségének javítása a cél Nyíregyházán
A levegő minőségének javítása a cél Nyíregyházán

Mint ahogyan arról már a korábbiakban beszámoltunk, a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása lesz a cél a jövőben Nyíregyházán. Ez most egy HUSKROUA nevet viselő program keretében valósulhat meg. A pályázatban részt vesz az Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (a társulás kéttagú, alapító tagjai Nyíregyháza MJV Önkormányzata és Szatmárnémeti Város Tanácsa), Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály), valamint két ukrán partner.

A pályázat átfogó célja a levegő minőségének javítása 3 határmenti városban, közvetetten pedig a régióban. A pályázat fő elemeként Nyíregyházán kihelyeznek egy új légszennyezettséget mérő állomást, valamint mobil mérőműszerek kerülnek városunk, Szatmárnémeti és Ungvár több pontjára. A projekt időtartama 18 hónap, a tervek szerint 2023. január 31-én zárul, összköltségvetése pedig 148 millió forint.

Komoly kihívás

A projekt célja:

– A levegőminőség javítása, a légszennyezettség csökkentése, Szatmárnémetiben, Ungváron és Nyíregyházán, közvetetten pedig a régióban. A légszennyezés – különösen az időszakosan magas szállópor-szennyezettség – a határ menti térségben komoly kihívást, valamint jelentős egészségügyi kockázatot is jelent minden lakos számára. A projekt célja ezért a levegőminőség javítása, a lakossági fűtés és a városi közlekedés (a két fő PM-forrás) által okozott szennyezés – különösen a részecskeszennyezés (PM) – csökkentése.

– Mérés (Mérőeszköz-fejlesztés, szoftverfejlesztés)

– Egy új, kifejezetten PM10 és PM 2,5-re kalibrált légszennyezettséget mérő mérőállomás beszerzése és telepítése a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság bevonásával Nyíregyházán.

– Az ETT a pályázat keretében tervez egy mobil mérőeszköz-fejlesztést, amely mérésre, adatgyűjtésre, -tárolásra és -átvitelre alkalmas, továbbá tartalmazza a szükséges eszközöket, szenzorokat és modulokat. Az összesen 100 db mérőeszköz Nyíregyháza, Szatmárnémeti és Ungvár különböző területein lesz kihelyezve. A mérések eredményeképpen valós adatok állnak majd rendelkezésre a légszennyezettség mértékéről.

– IT háttérfejlesztés: A pályázat célja továbbá IT fejlesztés, amely alkalmas adatgyűjtésre, adatbázis-készítésre, valós idejű adatfeldolgozásra, elemzésre és adatmegjelenítésre, továbbá adatelemzések alapján különböző mélységű riportok készítésére (szakmai, döntéshozó, általános felhasználás céljából).

– A levegőminőség javításával, légszennyezés csökkentésével kapcsolatos tevékenységek

– A lakosság – különösen a fiatalabb generációk – környezettudatosságának növelése.

– A gyalogos közlekedés feltételeinek javításával az emberek ösztönzése arra, hogy a gyaloglást vagy a kerékpározást válasszák az autóhasználat helyett.

A napokban szintén a CrossBordAir című projekt keretében összesen 50 darab ezüst hársat, közönséges nyírt és magas kőris facsemetét ültetett el dr. Kovács Ferenc polgármester és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. Nyíregyházi Móricz Zsigmond és a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolák elõtti közterületen, és az intézmények udvarán.