A LEGO nem aprózta el; 15 ezer védőszemüveget ajándékozott Nyíregyházának!

Tizenötezer darab, speciális védőszemüveget adományozott a LEGO Nyíregyháza városának. A cég a múlt héten adott arról tájékoztatót, hogy a járványveszély miatt nemcsak játékokat, hanem egészségügyi eszközök gyártását is megkezdték. Első körben a város és a környékbeli települések gyermekorvosainak készítettek csomagot a munkájukhoz, csütörtök délután pedig bejelentették, hogy 15 ezer védőszemüveget ajánlanak fel a város alapellátásának, szociális intézményeinek, valamint a Jósa András Oktatókórháznak.

Strapabíró, átlátszó műanyag, amihez egy szoros, akár hajráfként is használható pánt járul, így néz ki a LEGO védőszemüvege. Az eszközt Dániában tervezték, de már a nyíregyházi gyárban készültek. A játékgyártó szinte rekordidő alatt alakította át a fröccsöntő gépeit és műszakonként 20 munkatárs segítségével naponta akár 3740 darab védőszemüveget is képesek legyártani.

Amikor ebben gondolkodtunk, akkor kettő sarokpontja volt ennek a gondolatmenetnek, az egyik az ez, hogy a védőeszközök megléte az abszolút fontos és ez a mi mindennapjainkban nagyon fontos. A másik pedig az, hogy több évtizednyi tapasztalatunk van műanyag fröccsöntésben. Nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnénk valamit tenni, ezzel szeretnénk valamit felajánlani – mondta el Ruzsinszky-Takács Ilona, a LEGO Manufacturing Kft. minőségért és munkabiztonságért felelős igazgatója.

„Felkészültünk!”

A LEGO a koronavírus-járvány miatt kezdett a védőszemüvegek gyártásába, melyeket nem értékesítenek, hanem adománynak szánnak. Elsőként nyíregyházi és környékbeli háziorvosoknak juttattak belőlük, ráadásként pedig még értékes csomagot is összeállítottak a doktoroknak. Maszkokat, kesztyűket, egyszer használatos védőruhákat, valamint fertőtlenítőszereket szereztek be számukra. Ma pedig 15 ezer darab szemüveget ajánlottak fel a nyíregyházi alapellátásnak, szociális intézményeknek és a kórháznak.

Ez a mennyiség lehetővé teszi azt is, mivel a LEGO már előrelátó, koncepciózus gondolkodásában a második hullámra is készül, ami nem kerül most felhasználásra, azt is félretesszük, hiszen állandóan azt halljuk, hogy ősszel jöhet egy második hullám. Mi már tulajdonképpen most ennek köszönhetően, erre is fel tudunk készülni – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

„Az összefogás ékes példája”

Az átadáson részt vett a szociális ügyekért felelős államtitkár is. Fülöp Attila hangsúlyozta, szép példája az összefogásnak a LEGO adománya. Szerinte csak így lehet leküzdeni a járványt. – Ezen a járványon, ezen a víruson úrra lenni, csak együtt tudunk, csak összefogással tudunk. Egyébként senkinek nem kell attól tartani, hogy magára marad, amíg olyan közösségekben él, mint ami Nyíregyházán is van – emelte ki Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

„Megvédjük az egészségügyi dolgozókat”

A sajtótájékoztatón a kórház főigazgatója is köszönetet mondott a LEGO-nak. Dr. Adorján Gusztáv leszögezte, ebben a helyzetben különösen fontos az egészségügyben dolgozók védelme és ehhez nyújt segítséget a LEGO által gyártott és adományozott védőszemüveg.