A legmagasabb fokozatú hőségriadó van érvényben

Már délelőtt 34 fokot mutatott a hőmérő Nyíregyháza belvárosában, de a nagy melegben is sokan voltak a Kossuth téren. Voltak, akik fagyival hűsítették magukat, sokan pedig árnyékos helyre húzódtak.
– Az árnyékba bújunk, fagylaltot eszünk, alkoholt nem fogyasztunk ilyen időben, mert árt – mondta Lóránd Sándor, aki barátaival a Kossuth tér egyik padján beszélgetett. – Csak este, amikor már lement a nap, akkor lehet sörözni.

A gyerekek a belvárosban is a víz közelében, a szökőkútnál játszottak, a kisgyermekes családok a kánikulában felkészültek arra, hogyan óvják a kicsiket az égető napsugaraktól.
– Hoztunk naptejet és kalapot is, de a kalapot mindig leveszi a gyerek, azt nem szereti – mondta Vincze Annamária.

 

A LEGMAGASABB FOKÚ HŐSÉGRIADÓT RENDELTÉK EL

 

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép hatályba, ha várhatóan legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 27 Celsius fokot. A tartós hőség miatt ma az Országos Meteorológiai Szolgálat is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki az egész országra. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a kánikulában mindenki igyekezzen alacsonyan tartani testhőmérsékletét, ha lehet, tartózkodjon hűtött helyiségben, lehetőleg kora reggel és este szellőztessen, aki teheti, zuhanyozzon gyakran, mindenki viseljen világos, bő ruhát, egyen frissítő ételeket és biztosítsa a folyadékpótlást.

További képekért kattintson a fotóra!

– Mindegy, hogy mit iszunk, de lehetőleg ne cukros üdítőt válasszunk, inkább válasszuk az ásványvizet – javasolja dr. Magyar Veronika megyei tisztifőorvos. – Egy felnőtt embernek napi két liter vizet kell elfogyasztania, de a kánikulában három liter folyadékot is megihatunk. Különösen oda kell figyelni a gyerekekre, mert ők kevésbé érzik, hogy szomjasak, de számunkra is nagyon fontos a folyadékbevitel.
A melegben lehetőség szerint kerülni kell a megterhelő fizikai munkát. Aki a szabadban dolgozik, annak figyelnie kell a pihenőidő betartására és a rendszeres folyadékfogyasztásra.

 

A BELVÁROSBAN VIZET OSZTANAK

 

A hőségriasztás miatt a Nyírségvíz Zrt. munkatársai ma és holnap a Kossuth téren vizet osztanak, Nyíregyháza polgármestere pedig palackozott ásványvíz osztását rendelte el a Dózsa György utca–Nagy Imre tér találkozásánál, ahol a közterület-felügyelők kínálják vízzel a járókelőket.

– Három napra készülünk, amikor az előzetes jelzések szerint 40 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani – mondta Rendes Sándor, a Polgármesteri Hivatal szóvivője. – Három raklapnyi hűtött vizet hoztunk, ezt osztjuk szét a belvárosban.
A kánikulában az UV-B sugárzás átlagértéke nagyon magas lehet, maximuma akár az extrém szintet jelző 8-as értéket is elérheti. A napon akár 10–15 perc alatt is le lehet égni, ezért mindenkinek ajánlott a fényvédő krém használata.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)