A látás hónapja – Az országban 306 vizsgálati ponton kérhetünk ingyenes szűrést

Október ismét a látás hónapja. Az országban 306 vizsgálati ponton kérhetnek ingyenes szűrést. Civilizációs ártalomként emlegetik a szemész orvosok a LED fényforrások elterjedését, ezzel összefüggésben számtalan betegség megjelenését.

Az akciót a Magyar Látszerész Szövetség szervezte. A szem védelmére, egészségének megőrzésére fókuszálnak, illetve a kék fény elleni védelem szerepel kiemelt témaként.

Olyan panaszokat okoz a látásprobléma, a látáskorrekció hiánya, mint a fejfájás, fáradékonyság, fényérzékenység, hunyorgó tekintet, könnyezés, viszont a belgyógyászati betegségek is megjelennek a szemfenéken, akár egy anyagcsere zavar is.

Dr. Pótor Ágnes szemész szakorvos, kontaktológus kiemelte:

Szűrővizsgálatok alkalmával szoktuk a szemfenék vizsgálatot elvégezni. Ilyenkor akár egy ingadozó vérnyomásra, cukorbetegségre, érelmeszesedésre vagy akár kezdődő makula folyamatokra is fényt lehet deríteni.

A digitális eszközök mindennapi használata életünk részévé vált. A XXI. században a LED lámpák kék fényével kortól függetlenül szinte mindenki találkozik. Ezek a fények károsítják a retinát. A legkorszerűbb eszközökkel végzett vizsgálatok és megfelelő lencsék adnak kezelési lehetőséget, vagy megoldást a problémára.

Dr. Pótor Ágnes hozzátette:

A LED monitorok, képernyők, okos telefonok használatával sajnos már akár óvodás korban is találkoznak a gyerekek. Forrásai a látásprobléma kialakulásának, ugyanis a LED fény kék tartománya nagyon káros a szemre, a gyerekek erre nagyon érzékenyek, főleg tartós, közeli használat során. Felnőtt korban pedig egyéb problémákat is okozhat, tehát civilizációs ártalomként jelentkezik a LED forrás elterjedése, illetve ennek kapcsán szemészeti problémák kialakulása. 

A megoldás - ahogyan a szemész orvos fogalmaz -, minél kevesebb időt tölteni a veszélyes fényforrások előtt. Vannak, akik narancs színű védőfelszerelésben látják a probléma kezelését. Mindenképpen érdemes évente, akár félévente szűrővizsgálatra menni.

A LED fénynek az idős szemre is hatása van, főleg a szürke hályog jelentkezik gyakrabban, vagy a  makula degeneráció, a szemfenéki problémák, az éleslátás károdásában van nagy szerepe a LED sugárzásnak.