A kultúra mi magunk vagyunk – Kitüntetés a Váci Mihály Kulturális Központnak
Fotó: Szarka Lajos

A magyar kultúra napján adták át – más kitüntetések mellett – a Minősített Közművelődési Intézmény címet is, melyet elnyert a Váci Mihály Kulturális Központ. Az online ünnepi eseményen a Himnusz születésnapjához méltó ünnepi köszöntőt mondott dr. Kásler Miklós miniszter és Fekete Péter államtitkár.

Büszke vagyok arra, hogy veletek dolgozhatok – így köszöntötte még a kapcsolás előtt Mészáros Szilárd, a kulturális központ igazgatója a közel félszáz dolgozót képviselő maroknyi csoportot, akik részt vettek a Váci Kék termében berendezett alkalmi stúdióban. Itt vették át virtuálisan a Minősített Közművelődési Intézmény címet, melynek pályázatát az EMMI írta ki. Kőkemény nyolchónapnyi munka van a siker mögött, és persze egy galéria, kiállítótermek és színházterem, mozi, sőt, nem mellesleg 17 tagintézmény.

„Több ezer dokumentumot kellett elkészíteni, illetve minden egyes állításunkat – hogy minőségi munkát végzünk – bizonyítani kellett. Auditáláson is keresztülment az intézmény, valamint fönt, a minisztériumban is volt egy bírálóbizottság, és nagy örömmel mondhatom, hogy jó néhány intézmény nem ugrotta meg a mércét. A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ ezeknek a nagyon szigorúan dokumentált előírásoknak teljes mértékben megfelelt, így elnyerte ezt a kiválóan Minősített Közművelődési Intézmény címet” – fogalmazott Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

Az EMMI Szőcs Géza terméből közvetített ünnepségen prof. dr. Kásler Miklós beszélt a közművelődés díjazott dolgozói előtt a kultúra értékeiről:

„A kultúra, a művészeti alkotások jelenítik meg mai materiális világunkban a lélek és a szellem táplálékát. Különösen fontos ez a lelki táplálék olyan nehéz időszakban, amikor a járvány átírta mindennapi életünket, megváltoztatta szokásainkat és életmódunkat.” 

A kultúra napja alkalmával szerepelt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Óbudai Danubia Zenekar. A Fővárosi Nagycirkusz, a szolnoki és a békéscsabai színház művészei, illetve Rátóti Zoltán mondta el a nemrég elhunyt Szőcs Géza versét.

Az élet már soha nem lesz ugyanolyan, mint a vírus előtt – reagált a jelen helyzetre Fekete Péter, a kultúráért felelő államtitkár –, valami visszafordíthatatlan történt. Pedig a kultúra felemel, átsegít, tanít, vígasztal és támaszt nyújt. És ebben a nehéz helyzetben, mégis maradt erő ezekben az értékekben.

„Ráébredtünk, hogy a színház, a hangversenyterem, a múzeum, a könyvtár, fizikai valójában lehet üres és hideg, de mindaz, ami a kultúra maga, a kultúra lényege, amiért érdemes élni és dolgozni, az nem a falak között található. A nemzet kultúrája mi magunk vagyunk” – szólt az ünnepi köszöntő néhány mondata Fekete Pétertől.

Nyíregyháza kulturális ügyekkel is foglalkozó alpolgármestere a szakmai elhivatottságra utalt, hiszen a Váci Mihály Kulturális Központ kollektívája saját magával szemben állított mércét, melyet magasan teljesített, ami hasonló munkára kötelez a jövőben is.

„Több kulturális díjat is elhozott már az intézményrendszerünk. Most először kap jelentős, a legmagasabb díjat a Váci Mihály Kulturális Központ és a tagintézményei. Ez azt hiszem, hogy annak a 6 éves munkának – amit együtt töltöttünk a két ciklus alatt – olyan látható eredménye, amely nemcsak a várost és nemcsak a vezetést, hanem a kulturális intézményekben dolgozóknak a szakmai kvalitásait mutatja. Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy elnyerték ezt a négy címet” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A képzés, a kiállítás és a rendezvény, emellett a származtatott szolgáltatás területén is kiválóan minősült az EMMI pályázatán a Váci Mihály Kulturális Központ.

Kapcsolódó galéria

MKN 2021 online ünnepség közvetítés