A magyar kultúra napja – Csendes megemlékezés a megyeháza előtt
Fotó: Szarka Lajos

A kultúránk az önazonosságunk, a magyarságunk alapja, a megemlékezés a pandémia idején is fontos – így fogalmazott a magyar kultúra napján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Kölcsey Ferenc 198 évvel ezelőtt január 22-én fejezte be nemzeti imánkat, a Himnuszt Szatmárcsekén, erre a jeles napra emlékeztek pénteken Nyíregyházán is.

 

Kölcsey Ferenc kéziratából tudjuk, hogy 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, a nemzeti imánk napján ünnepeljük a magyar kultúrát. Ezen a napon 1989 óta ország- és városszerte megemlékező műsorokat szerveznek, közösen hallgatják és éneklik a magyarok az Erkel Ferenc által megzenésített Himnuszt határainkon belül és azon túl egyaránt. A koronavírus-járvány ezt a hagyományt is átírta most, a nyíregyházi és a megyei önkormányzat csendes koszorúzással emlékezett a jeles napra péntek délelőtt, a megyeháza előtt.

Magyarságunk alapja a kultúránk

„A kultúránk az önazonosságunk, a magyarságunk alapja, ebben a nyelvtől kezdve a hagyományaink, történelmünk, nagyon sok minden benne van a gasztronómiától kezdve a mindennapi érintkezésünkig. Ezt fontos tudatosítani még most is, a pandémia idején. Ezért is jöttünk ide, a Himnusz szerzőjének a szobrához a megyeháza elé koszorúzni, a megyei önkormányzat és a kormányhivatal vezetőivel együtt” – ezekkel a gondolatokkal emlékezett január 22-ére dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Életre szóló útmutatás

„Kölcsey Ferencre méltán büszkék lehetünk itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de azt gondolom, hogy az összmagyarság számára is olyan iránymutatást adott a Himnusz megírásával, amely a fennmaradásunkat segítheti. Ez az életre szóló iránymutatás mindenkinek fontos, akinek fontos a magyarság és a magyar kultúra” – tette hozzá Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja.

Kötődés a múlthoz

„Nagy büszkeségünk, hogy Kölcsey Ferenc a mai megye területén, Szatmárcsekén írta meg nemzeti imádságunkat, a megemlékezést illetően ez különösen nagy felelősséget ró ránk. Több mint 30 éve Szatmárcseke település és a Kölcsey Társaság méltó módon ünnepel ezen a napon, egy ideje pedig a megyei önkormányzat is bekapcsolódott ebbe. Fantasztikus beszédek hangzanak el ilyenkor Szatmárcsekén a református templomban, koncertek, kórusok. A koszorúzással arra akartuk most felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos számunkra a múlthoz való kötődés, mert minden nemzedék persze újrateremti a magyar kultúrát a mának, illetve a jövőnek, de ez csak a múltból táplálkozva lehetséges. Fontos emlékeznünk a Himnusz születésnapjára és a magyar kultúra nagyjaira” – mondta a koszorúzás után Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Online programok otthonról

Az ünnepi műsorok 2021-ben az online térbe költöztek, így bárki otthonról kapcsolódhatott be vagy nézheti vissza akár a múzeum vagy a Kállay-ház programját, de január 22-én érdemes elővenni egy könyvet, megnézni egy színházi előadást vagy meghallgatni dr. Karádi Zsolt előadását a színház YouTube-csatornáján, ezzel is emlékezve a Himnuszra, Kölcsey Ferencre és a magyar kultúrára.

Olvassunk hazait (is)

Különböző felmérésekből évek óta azt lehet látni, hogy nagymértékben csökken a könyvolvasók száma Magyarországon, az értő és igényes, tartalmi olvasást egyre kevesebben művelik. Egy 2020-as felmérésből kiderült, hogy a felnőtt magyar lakosság mindössze egyharmada vesz le a polcról egy-egy könyvet alkalomszerűen, több mint 53 százalékuk egyáltalán nem szokott olvasni. Pedig a választék a hazai, sőt a helyi költők és írók körében is széles, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár elkészítette a 2020-as év legtöbbet kölcsönzött könyveinek 10-es listáját, ebből 7 kedvenc is magyar szerző alkotása.

Kapcsolódó galéria

Magyar Kultúra Napja 2021