A koronavírus ellenére is eljutnak a tankönyvek a diákokhoz a tanévkezdésig

Az idén is biztonságosan eljutnak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdésig a diákokhoz, és nem várható, hogy a koronavírus-járvány, illetve az elrendelt távoktatás miatt változtatni fognak a rendelési határidőkön – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap megkeresésére közölte, hogy a tanulók háromnegyedét semmiféle változás nem érinti, hiszen a 2020/21-es tanévre csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon lép életbe az új Nemzeti alaptanterv. Ez pedig azt jelenti, hogy a tankönyveknek csak egy kis hányadát, a jegyzéken szereplő mintegy háromezer tétel két-három százalékát kell átdolgozni, és az átdolgozásoknak a vonatkozó jogszabály szerint legkésőbb június 15-ig el kell készülniük.

A lap emlékeztetett arra, hogy a szeptemberben kezdődő lesz az első olyan tanév, amikor a köznevelésben tanuló valamennyi diák ingyen jut hozzá a tankönyvekhez. Az idei költségvetésben 14 milliárd forintot különítettek el a tankönyvekre, ezzel átlagosan 10-15 ezer forintos anyagi terhet vesznek le a családokról gyermekenként.

Egy tankönyv átlagos ára 2019-ben 834 forint volt, ezen belül az állami könyvek még olcsóbbak voltak, átlagosan mindössze 699 forintba kerültek.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az iskolákban jelenleg használt könyvek 86 százaléka állami kiadású, a pedagógusok tehát főleg ezeket preferálják, noha bőven válogathatnak a magánkiadói termékek közül is: az idei jegyzéken 1561 állami kiadású tankönyv mellett 1302 piaci kiadású könyv szerepel. Tavalyhoz képest 320 új kiadvánnyal bővült a kínálat.

A terjesztésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a mostani tanévre összesen 13 millió példányt szállított ki mintegy négyezer intézménybe, az idei nyár során hasonló nagyságrendű munka várható a részükről.

 

Forrás: hirado.hu