A kormány meghosszabbítja az élelmiszer és benzinárstopot

A benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: ha az EU az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot is elfogadott szombati ülésén.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány ma egésznapos ülést tart, de a legfontosabb döntéseket igyekezett délelőtt meghozni, ezért tartják rendkívüli időpontban a tájékoztatót.

A háborús helyzet miatt hatalmas energiaválság, élelmiszerár-drágulás és benzinár-drágulás történt.

Amíg a szankciók hatályosak, addig nem lát esélyt a kormány arra, hogy javulna a helyzet, ezért az élelmiszerárstop és a kamatstop meghosszabbítása mellett döntött. Az üzemanyagár féken tartásával is segítik a magyar családokat, a rezsicsökkentést pedig az átlagfogyasztás szintjéig továbbra is fenntartják.

Jelentős támogatást kapnak a családok ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, amelyben fenntarthatóak a jelenlegi támogatások.

A kormány álláspontja szerint, ha az energetikára vonatkozó szankciók megszűnnének, azonnal olcsóbbá válna az energia. Az energiaintenzív vállalkozásokat is támogatni szeretné a kormány.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta:

az energiaintenzív vállalatok sorába azok tartoznak, akiknek a nettó árbevételének 3 százalékát érték el az energiára fordított költségek.

A feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat célozza a támogatás, amely október 1-én indul és 2023 végéig tart. Két fontos eleme van, az első a működési költségek, a második a beruházások támogatása.

A működési költségek finanszírozása azt jelenti, hogy 3 hónapra, októberre, novemberre és decemberre a kormány kifizeti a számlában keletkezett növekmények 50 százalékát.

Tehát a tavalyi évhez viszonyított árnövekedés felét a költségvetés állja gáz és áram esetén.A beruházási támogatás keretében a Széchenyi Hitelprogramban az önerőt támogatja a kormány az energiahatékonyságot célzó beruházások tekintetében. A kormány cserében azt várja el, hogy a foglalkoztatottak száma a jelenlegi szint 90 százaléka alá ne csökkenjen.

Ezek mellett a kormány tárgyal egy gyármentő programról is, melynek keretében energiaintenzív gyárak energiahatékonyságot célzó beruházásait támogatnák.

A kormány ezen kívül tervez egy új munkahelyvédelmi akciótervet is, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben támogassák a munkahelyek megőrzését. A döntésekről, amint megszületnek, be fog számolni a kormányzat.

Forrás: hirado.hu