A kommunizmus áldozatainak emléknapja – Készül a Nemzeti Emlékezet Bizottság felvétele

Ismeretterjesztő, tényfeltáró kisfilm készül a Megyei Levéltárban a XX. század tragikus eseményeiről. A Kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán érkezett Nyíregyházára vendég. A történész a Magyar Tudományos Akadémia delegáltja a Nemzeti Emlékezet Bizottságban. A beszélgetés február 23-tól érhető el a Levéltár facebook oldalán.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság 2014-ben alakult öt taggal, azért, hogy segítsék a kommunista diktatúra áldozatainak erkölcsi rehabilitálását, és megtörténjen a történelmi feldolgozás, nemcsak tudományos, hanem ismeretterjesztő szinten is.

„A bizottság mögött van egy hivatal, és kutatóink vannak. Vagy a hivatal dolgozói, vagy külsős kutatók, akik országszerte lehetőséget kapnak arra, hogy egy-egy témát a kommunista diktatúra időszakából feldolgozzanak. A kultúrától a gazdaságig, az erőszakszervezetekig, a politikáig, tehát minden életútra és minden szegletre kiterjed” – tájékoztatott dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság történésze.

Főképp a fiatalság érdeklődésére számítanak. A mai diákokat, és nem csak az ifjú generációt akarják tájékoztatni a múlt eseményeiről. A kortárs valóságot kell figyelmeztetni arra, hogy nem fordulhatnak ismét elő ezek a tragédiák. A rendszerváltás óta folyamatos a tankönyvek újrafeldolgozása, a kor értelmezése. És persze a tankönyv az unalmas – mondja a történész. Az oral history, vagyis a személyes beszélgetések, interjúk sok dologra rámutatnak, melyek közel hozzák a múltat.

„Beszélni kell az I. nagy háború utáni időszakról, a tanácsköztársaság időszakáról, hiszen a diktatúrának az első szele a tanácsköztársaság idején érintette meg az országot. Beszélni kell a szovjetizálásról, hogy ez mit jelent. Hogy nem 1948-tól van jelen az országban, hanem amikor az első szovjet katona, ahogy átlépi a magyar határt, 1944 augusztusában, már onnantól megkezdődik. Beszélni kell arról is, hogy ez egy folyamat” – folytatta Bank Barbara.

Nyíregyháza közelében több olyan helyszín van, melyről tudni kell. Ilyen pl. a sóstói gyűjtőtábor, vagy a tiszalöki kényszermunkatábor. Téma lesz a kollektivizálás, a forradalom utáni megtorlások, a perek és a pártvezetők törekvései. Az Arcok és könyvek sorozatban érhetik el a beszélgetést, mely szigorú és szomorú történeteket tár fel.

„Érdekel bennünket a történész, mert azt reméljük, amikor a kezünkbe veszünk egy könyvet, megjelenik előttünk a történész mint ember, mint szakember is. Illetve érdekel bennünket minden, ami a 20. században eddig tabu volt, és kell, hogy kicsit másképp, forrásalapon lássuk, és tudjuk értelmezni az elmúlt évtizedeket” – nyilatkozta a megyei levéltár igazgatója, Kujbusné dr. Mecsei Éva.

A megyei levéltár Facebook-oldalán február 23-tól láthatják a kisfilmet, melynek riportere, kérdezője Kujbusné dr. Mecsei Éva.