A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékművénél zárult a főhajtás kedden délután
Fotó: Szarka Lajos

Koszorúzással zárul kedden délután a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára szervezett önkormányzati megemlékezés-sorozat. A Szarvas utcai volt pártház előtt a 2010-es évek közepén felavatott Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékműve előtt rótták le kegyeletüket a résztvevők.

A főhajtást egy szavalat, valamint a polgármester emlékező beszéde tette teljessé. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, ezen az emléknapon azért jövünk el ide immár hatodik esztendeje, hogy emlékezzünk, és emlékeztessünk, hogy újra és újra kimondjuk, amit 45 évig nem lehetett, s hogy tovább keressük a teljes igazságot, hiszen a most felnövő generációk már csak történelemkönyvekből ismerik azt a korszakot.

Dr. Kovács Ferenc, polgármester kiemelte:

Éppen ezért, kell elmagyaráznunk a gyermekeinknek, hogy mit jelentett a kommunizmus. Még akkor is, ha az idősebb korosztályba beléívódott az évtizedes hallgatás. Még akkor is, ha sokszor fájdalmasak az emlékek. Még akkor is, ha nem biztos, hogy minden kérdésre választ tudunk adni. Azt kívánom, hogy fiataljaink soha ne éljenek át hasonló elnyomást. S azt, hogy tudják és értsék, hogy mi történt abban a negyvenöt évben Magyarországon. Hogyan kellett élniük a szüleiknek, a nagy-, és dédszüleiknek abban a rendszerben. Azt kívánom, hogy a mai generációk legyenek erősek és határozottak a magyarságukban, a hitükben, és abban az elhatározásban, hogy soha nem hagyják hasonló, emberiség elleni bűntettek végrehajtását, minden körülmények között őrzik és vigyázzák országunk békéjét és biztonságát.

Kapcsolódó galéria

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja 2020