A Király Halott – Bemutatjuk Kelet-Magyarország egyik legfrissebb poprock formációját!

1996. április 22-én, hétfő reggel, ennek a cikknek a legtöbb olvasója éppen sietett a munkahelye felé vagy éppen az iskolai becsengetésre várt. Aznap azonban Venyige Balázs, városunk ifjú hangmérnöke, gitáros-énekese még teljesen más programot 'választott': felsírt a nyíregyházi kórházban! Az idén 22 éves Balázsnak természetes közeg a színpad, a reflektor világa, hiszen édesapja, Venyige Sándor színész, színházi dramaturg, rendező volt és az, most is.

 

Az egész családom muzikális. Édesapám is énekelt fiatalként, anyukám is tud, szeret énekelni, a nővérem pedig zongorázott. Kodályos kisiskolásként az otthoni, borzasztóan rossz akusztikus gitáron kezdtem el játszani. Egy karácsonyra pedig kiegészítőket kaptam hozzá: új húrkészletet, akkordkönyvet, ilyeneket. Megszerettem a hangszert; valahol így kezdődött az egész.

 

Aztán jöttek a zenekar-alapítások. Basszusgitározni kezdett, majd egy másik formációban már dobolt. A zene a mindennapjai részévé vált. Egy zenekari próbán felmerült: rögzíteni kellene az elkészült dalokat.

 

Volt otthon egy keverőpult, egy mikrofon és egy laptop. Gondoltam, megoldom majd én! Hát nem tudtam. - mondja nevetve Balázs.

 

Aztán utánaolvasott, fórumokat bújt és autodidakta módon elkezdett hangmérnöknek 'tanulni'. Gyakorlatorientált munka ez, de mára nem okoz Balázsnak problémát egy-egy hangfelvétel vagy akár egy élő koncert hangosítása. Dolgozik zenei formációk mellett, többek között a nyíregyházi Karmapirin zenekarral is. Persze a zenéléssel sem hagyott fel. Most A Király Halott nevű zenekarban énekel és gitározik.


Nyíregyházán könnyen megtalálják egymást a zenészek. Mile Bence gitározik, Kozma Zoltán dobol a zenekarunkban. Eredetileg öten voltunk, most már hárman vagyunk. Pop-rockot játszunk, de sokszor metal is keveredik a dalokba. Igyekszünk programozott hangszerekkel, szintetizátorral, elektronikus elemekkel színesíteni a zenénket. 

 

Erős, kreatív alkotóközösségként működik A Király Halott. Egy évvel ezelőtt jelent meg első daluk, aztán nem sokkal később elkészült az Amíg élek című EP-jük is. Jelenleg új dalokon dolgoznak, terveik szerint jövő évben újabb hangzóanyaggal rukkolnak elő!


Szerző: R.