A kereseteknél egyelőre nem látszik a járvány hatása
Fotó: Illusztráció

Csaknem kilenc százalékkal nőtt az átlagfizetés egy év alatt a KSH tavaly novemberre vonatkozó adatai szerint. Vagyis egyelőre a kereseteknél nem látszik a járvány hatása. Szakértők szerint 2021-ben vélhetően már lassabban nőnek majd a fizetések. A kormány szerint az őszi adatok egyértelműen kedvező képet mutatnak – hangzott el az M1 Híradójában. 

„A legnagyobb növekedés Budapesten, a legnagyobb összegű bérek Budapesten, Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopronban és Fejér megyében voltak. Ami viszont egy nagyon lényeges szempont, hogy arányaiban a növekedés hol volt magasabb, ez örvendetes, hiszen azokban a megyékben, ahol korábban kevesebbet kerestek: Tolnában, Zalában, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Hajdú-Bihar, vagyis ha kismértékben is, de ezeknek a megyéknek a felzárkóztatása elkezdődött. Ez mindenképpen örvendetes. A gazdasági teljesítményt nyilván országos elemzésben nézzük, de mindenki a saját pénztárcáját, saját jövedelmét tekinti azért mérvadónak teljesen érthető módon” mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Az MSZP szerint a minimálbér növekedése még az idei infláció mértékét sem éri el, ezért a dolgozók fizetésének értéke várhatóan csökken majd. Korózs Lajos azt mondta: a legrosszabbul kereső csoportba a vendéglátásban dolgozók tartoznak, akik egyben a járvány legnagyobb károsultjai is.

Az LMP szerint a gazdag emberek tudnak élni az állami támogatásokkal, a szegény fiatalok viszont nem tudnak élni például a Csokkal, mert nincs hozzá önerejük. Az LMP továbbra is több kulcsos, sávos adórendszert szeretne, és a gazdagabbak adójából támogatná a szegényebb fiatalokat.

Forrás: hirado.hu