A kerékpáros közlekedés szabályai

A jó idő beköszöntével egyre többen ülnek biciklire. A kerékpáros közlekedés szabályairól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól kaptunk hasznos információkat.
 

A közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a közlekedők – legyenek azok gyalogosok vagy járművezetők – maradéktalanul betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat.

Kerékpárral a kerékpárúton vagy a kerékpársávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, járdán, illetőleg lakott területen kívüli úton az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad haladni. A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogosforgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti. Kerékpárt az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére alkalmas állapotban van.

 

Ha van kerékpárút-átvezetés

A kerékpáros áthajthat a gyalogos-átkelőhelyen, de kizárólag csak akkor, ha van kerékpárút-átvezetés, és meggyőződött arról, hogy az átkelés biztonságos, és más közlekedőt nem zavar, nem veszélyeztet. Amennyiben tábla jelzi, hogy a kerékpárút véget ért, és nincs átvezetés a gyalogos-átkelőhelyen, akkor a kerékpárról kötelező leszállni, és kizárólag gyalogosan, a kerékpárt tolva lehet átkelni.

 

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyek

Baleseti szempontból fokozott jelentőséggel bírnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek. Nem ritka, hogy a baleset a zebrán, vagy annak közvetlen közelében történik. A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, így szinte minden őket érintő baleset személyi sérülést okoz. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet gépjárművel és kerékpárral egyaránt fokozott óvatossággal, és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kerékpárút-átvezetéssel jelölt gyalogos-átkelőhelyen áthajtó kerékpárosnak a gyalogosokra fokozott figyelmet kell fordítania, átkelését, testi épségét és biztonságát nem veszélyeztetheti.