A kedvesét elszerette a nővére

A Don Carlosban a királynéhoz való lojalitás a fõ ismérve a Horváth Réka által játszott grófnõnek. A színésznõnek is meghatározó tulajdonsága a hûség, legyen szó a Móricz Zsigmond Színházról, avagy a magánéletérõl.

Teátrumunk stúdiósaként kezdte pályáját 1994-ben, s kis megszakítással majd húsz éve szerepel városunkban. Az érzékeny lelkû mûvésznõt gyakran gyötri kétely: sikerült-e maximálisan megformálnia az általa életre keltett karaktert. Nem egyszerû a válasz, hiszen nincsenek objektív mutatók, így marad többnyire a bizonytalanság. Pedig a nyíregyházi nézõk sok-sok olyan remek elõadást láttak az eltelt évek alatt, amelyiknek sikeréhez õ is hozzájárult tehetségével. Gondoljunk csak például a Sirályra, az Ivo Krobot rendezte Harlekin millióira, a Vérnászra, a Rómeó és Júlia dajkájára vagy az Antigonéra! Felejthetetlen színházi élményeim egyike a szeptember óta játszott A név: Carmen, aminek írója és rendezõje Sediánszky Nóra, színházunk mûvészeti tanácsadója. Az elõadás nagyszerûségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Rékáék az idén bemutathatták a tatabányai MOST Fesztiválon, és meghívták õket az õszi Vidéki Színházak Fesztiváljára is, aminek ebben az évben a Pesti Magyar Színház ad otthont.

 

Ma is tud balettozni

 

– Kicsit tartok a vendégjátéktól, mert kevés helyszín tudja visszaadni a MÛvész Stúdió intimitását – nyilatkozta lapunknak. – A név: Carmen remek munka volt, más, mint a korábbiak. Ez abból is adódhat, hogy Sediánszky Nóra elsõsorban dramaturg, más a látásmódja, mint a rendezõké. Különösen érdekesen fogalmazta meg a nõi „õstípusokat”. A címszerepet Kosik Anita játssza; Munkácsi Anita, Széles Zita és én testesítjük meg az emberek sorsát „fonó” párkákat, bár olykor más „alakban” jelenünk meg. Ráadásul „mozoghattam”, táncolhattam az elõadásban, amire ritkán van lehetõségem. Túri Lajos Péter koreográfussal is élvezet volt együtt dolgozni. Kicsi koromban imádtam balettozni. A Tûzoltó leszel, s katona! címû zenés darabban egy negyvenhez közeli nõ voltam, aki elhatározta: balett-táncos lesz. Izgalmas volt újra felvenni a balettcipõt.

 

Agatha Christie-krimiben is szerepel

 

Érdekes feladatok várják Rékát a következõ évadban. Zsótér Sándor rendezésében szerepelni fog egy Agatha Christie-krimiben, majd egy gyermekdarabban, a Hamupipõkében, amit Halasi Dániel rendez. Ennek különösen örül, mert felszabadító érzés számára a kicsiknek játszani.

 

Már próbálják a „Rettenetes szülõket”

 

Már most javában folynak a Rettenetes szülõk címû Jean Cocteau-darab próbái. Keresztes Attila rendezi, akivel együtt dolgoztak az Emilia Galottiban is. Ez a szerep egy különös sorsú vénkisasszony, akinek kedvesét egykor „elszerette” a nõvére, és õ mégis a családdal maradt... A többit megtudjuk a szeptember 7-ei premieren a Krúdy Kamarában. Addig még szeretnék felújítani a Bujtosi-tó környékén lévõ lakásukat, s meglátogatni a rokonságot határainkon innen és túl. Azért is várják mindig örömmel a nyarat, mert ilyenkor lehetõségük van erre, ugyanis mindkettõjük családja Nyíregyházától távol él. A férje, Horváth László Attila az Illatszertár egyik fõszereplõjeként fellép Budán a Városmajori Szabadtéri Színpadon is, illetve a lapunk megjelenése elõtti napon a Pécsi Országos Színházi Találkozón, ahová Réka is elkíséri õt.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)