A jövőt közösen építjük: vállalkozói fórum Nyíregyházán

Enyhe növekedést remél a 2024 - es esztendőtől a VOSZ elnöke – szólt a kijelentés a szerdai vármegyei vállalkozói fórumon. A vármegyei szervezet néhány hónapon belül Vállalkozásfejlesztési Irodát nyit a PRIMOM Alapítvánnyal közösen. Itt lesz lehetőség a Széchenyi Kártya igénylésére. A polgármester a kis – és középvállalkozásokkal való együttműködés jelentőségét említette, hiszen Nyíregyházán sem lehet megkerülni a vállalkozói szférát, mely országosan 2, 7 – 2,8 millió embernek ad megélhetést.

 A gazdasági elemzés nem közvetlen területe a VOSZ-nak, de természetesen, mint a magyar vállalkozókat képviselő társadalmi szervezet, a külső körülményeket értékeli, figyelembe veszi, és az alapján szervezi a saját munkáját – kezdte tájékoztatóját a VOSZ elnöke, 60 ezer hazai vállalkozás képviseletében. Három nehéz, válságokkal, konfliktusokkal teli esztendő után 2024 lehet a konszolidáció, és az enyhe növekedés éve, mely pozitív környezetet jelent, bár ujjongásra nemigen lehet ok. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tevékenysége négy sarokponton nyugszik. A legismertebb az érdekképviselet, aztán a bővülő szolgáltatások köre, melyben a legismertebb a Széchenyi Kártya program, mely 20 éves működésével, és az elmúlt évek  1500-1600 milliárdos forrásával hozzájárult a vállalkozások működéséhez. A vállalkozásfejlesztés a zöld energia közösségek létrehozását támogatja, az energiafüggetlenséget, a tervezhető, kiszámítható áram biztosítását. Nem szabad elfeledkezni a társadalmi felelősségvállalás kérdéséről, a vállalkozói, a kiválósági, illetve a Prima Primissima díjak megítéléséről, mellyel elismerik a közösségek kiváló teljesítményeit, és példaként állítják azokat.

„ A teljesség igénye nélkül tehát enyhe pozitív gazdasági környezetben, gyakorlatias programokkal, bővülő szolgáltatásokkal szeretnénk sokkal intenzívebben a magyar vállalkozások számára támogatást, segítséget nyújtani. A világ az nagyon felgyorsult. Nehezen tervezhető, nagy szükség van arra, hogy nagyobb együttműködéssel, nagyobb helyi jelenléttel, tehát a virtuális és az online kapcsolatok mellett nélkülözhetetlen a fizikai találkozások és a személyes kapcsolatok ereje. Ezt segítjük az irodai hálózat bővítéssel, és a szolgáltatásokkal. „

- nyilatkozta Eppel János, a VOSZ elnöke. Egy éve írt alá együttműködési megállapodást a nyíregyházi önkormányzat és a VOSZ. 2019-ben indította a város nagyszabású gazdaságfejlesztési programját, melynek középpontjában az Ipari Park fejlesztés áll. A korábbi 130 hektárhoz 640 hektár területet vásárolt a város, és ebből már több mint 270 hektárnyi területet eladtak, hiszen 5 nagy cég beruházása kezdődött el.

„Az, ami az együttműködési megállapodás gazdaság -vállalkozás - fejlesztésként, foglalkozás fejlesztésként szerepelt, az nálunk már egyre aktuálisabb. Folyik az Ipari Park infrastrukturális kiépítése. Február 13-án adtuk át a munkaterületet. Ez három ütemből áll. Több mint 30 milliárd forint. Épült 14 km belső úthálózat, 10 km kerékpárút hálózat, teljes közműépítés, 182 térfigyelő kamerával együtt. Ami talán még érdekes két momentum. Szeretnénk összekapcsolni ezeket a nagy cégeket a helyi gazdasággal, kis- és középvállalkozásokkal.”

- szólt a jelenlévők előtt Dr. Kovács Ferenc polgármester. A foglalkoztatás kérdésével folytatta a polgármester. Kiemelte, hogy az egyetem és a szakképzési centrum aktív résztvevője már a befektetői tárgyalásoknak is, hiszen alapvető igény a szakképzett munkaerő jelenléte. A VOSZ évről évre építkezik. A legújabb lépés egy Vállalkozásfejlesztési Iroda megnyitása, melyen a PRIMOM Alapítvánnyal közösen dolgoznak, a Luther utcai központi épületben. A részletekről a vármegyei elnök beszélt.

„Vállalkozásoknak - a kezdőtől , az induló vállalkozásoktól a több éve működő vállalkozásokig - tanácsadás fog történni, bármilyen témakörben. Lehet ez jogi, adóügyi, vagy vállalkozást érintő bármilyen kérdésben tanácsadás. Másik feladata pedig ennek az irodának a Széchenyi Kártya forgalmazása. A Takarékszövetkezetek valamikor forgalmazták a Széchenyi Kártyát. Ezek megszűntek, ill. beolvadtak az MBH Bankba. Ennek a helyébe lépve nyitunk még egy Széchenyi Kártya Irodát a PRIMOM Alapítvánnyal közösen.”

- fogalmazott Czomba Csaba a VOSZ Vármegyei Szervezetének elnöke. Képzett banki szakemberek közreműködésével történik majd a Széchenyi Kártya forgalmazása a PRIMOM Alapítvány épületében, néhány hónapon belül.

„Most már milliárdos összegig lehet felvenni. 12-13 konstrukció van. Nem tudom mindet felsorolni. Egyszerű és rugalmas a hozzájutási lehetőség, gyakorlatilag 2 héten belül megkaphatja az összeget a vállalkozás, ahol az ő banki kapcsolata van. A kamata továbbra is 5 %- Az állam támogatja továbbra is több mint 200 milliárd forinttal a Széchenyi Kártya programot. „

- folytatta a vármegyei elnök. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy mindennek a fundamentuma a gazdaság. A vállalkozói szféra országosan 2,7 – 2,8 millió embernek ad megélhetést. A Vállalkozói Fórum, és éves beszámoló gyűlés utolsó aktusa a NAV Vármegyei Adó – és Vámigazgatósága, illetve a VOSZ Vármegyei Szervezete közötti együttműködési megállapodás aláírása volt.

Kapcsolódó galéria

VOSZ - Vállakozói fórum 2024.