„A jövő veled kezdődik!” – Országos Diákvállalkozó Verseny

„A jövő veled kezdődik!”

2017-ben ezzel a címmel szervezte meg immár második alkalommal a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat a PRIMOM Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány támogatásával a magyar ajkú középiskolások új generációja számára az országos diákvállalkozó versenyt, a „Szociális Mikrofinanszírozás éve 2017” programsorozat kiemelkedő eseményként. A nemes megmérettetést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bartal Tamás a Miniszterelnökség helyettes államtitkára támogatta fővédnökségével. A program sikeres megvalósításában komoly szerepe volt az országszerte működő megyei vállalkozásfejlesztési szervezeteknek, így a PRIMOM Alapítványnak is.

A hagyományteremtő verseny meghirdetésével a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat célja – mely Hálózat a hazai non-profit mikrohitelezési és vállalkozásfejlesztési szféra legfontosabb szervezete –, hogy az ambiciózus fiatal generációban ösztönözze a vállalkozási kedvet, felébressze bennük az üzleti életben elengedhetetlen készségeket, mint a kreativitást, csapatmunkát, tárgyalástechnikát és nem utolsósorban a marketinges „vénát”, valamint tudatosítsa ebben a generációban a mikrofinanszírozás nyújtotta lehetőségeket az induló vállalkozások számára.

A 2017. november 30-ai nevezési határidőig 126 négy főből álló diákcsapat regisztrált a www.diakvallalkozo.hu oldalon, melyek közül 27 határon túli, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 3 középiskola tanulóiból állt. A diákok feladata az volt, hogy a felkészítő tanár koordinálásával képzeletbeli vállalkozást hozzanak létre, egy életképes üzleti ötlettel, üzleti tervvel, image és reklámfilm készítésével. A fiatalok jellemzően a szolgáltató szektorban képzelték el vállalkozásukat, de a kereskedelem, idegenforgalom és ipar területén is készült pályamunka.

Az első fordulóra bemutatkozó videókat és üzleti tervet kellett küldeni (csapat bemutatkozó videója, vállalkozás image filmje és reklám videója), melyeket neves szakértőkből álló zsűri bírált el, és kiválasztotta a legjobb üzleti ötleteket olyan értékelési szempontok alapján, mint például megvalósíthatóság, kidolgozottság és nyereségesség. A döntő 11 résztvevőjét régiónkénti összesítés szerint választotta ki a zsűri úgy, hogy az arányok a régiónként beadott pályázatok arányát tükrözték, plusz 1 csapatnak lehetősége volt közönségszavazás alapján bejutni a döntőbe. A közönség aktivitását jelzi, hogy ez utóbbin 20.000 szavazat érkezett be a közzétett pályázatokra.

 

A PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány alapító tagja a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózatnak. Az Alapítvány működése során kiemelkedő, nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a kezdő és mikrovállalkozások finanszírozásában, fejlesztésében és küldetése, hogy kiemelt figyelmet fordítson a fiatal generációra.

A verseny szervezéséhez való csatlakozással az Alapítvány, mint a régió meghatározó mikrofinanszírozó szervezete, a felkészülés során folyamatos támogatást biztosított a csapatok számára, részt vett a különdíjas pályamunkák kiválasztásában és különdíjat adományoz a legjobb megyei csapat számára.

Elismerésben részesültek:

PRIMOM Különdíj:

Fantasztikus Négyes csapat

Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Csapattagok: Zsadányi Erik; Zsíros Márton; Schali Dóra; Kiss Kristóf.
Felkészítő tanár: Radványiné Onder Éva

PRIMOM Emléklap:

Ágika Angyalai csapat

Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
Csapattagok: Vajda Balázs; Sáránszki Eszter; Pere Viktória; Ésik Vivien
Felkészítő tanár: Kézsmárki Ágnes

Narancs Szekta csapat

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
Csapattagok: Orosz Márk, Orosz Gábor, Illés Eduárd, Harsányi János
Felkészítő tanár: Medvéné Kendi Tímea